Vinden hyler en kuling gennem masterne i Lowestoft Marina. Besætningen har fundet uldtrøjerne frem. Som sædvanlig bruger de 60 gaster overliggerdagene til fx gennemsyn af rig og krog, sikkerhedsøvelser eller regulære små sikkerhedskurser. Denne formiddag var anvendelsen af skibets sikkerhedsudstyr i fokus.
Først blev udstyret særligt grundigt gennemgået for de 16 nye gaster, som netop er ankommet. For demonstrationen stod skipper Carsten Hvid, der har sikkerheden som et særligt ansvarsområde. Bagefter fik resten af besætningen endnu engang genopfrisket kundskaberne.
De 16 nye gaster lyttede alvorligt og koncentreret til Carsten Hvid, som blandt andet sagde:
”Når I står eller sidder og tisser ud over kanten, mens vi sejler, så få altid en anden til at holde fast i jer. Det er en rigtig dårlig ide at falde i vandet. Især i høj sø om natten. Selv i bare én meter høje bølger er det ufatteligt svært at finde en person, der er faldet over bord. Og blæser det rigtig meget, er det slet ikke sikkert, at det er muligt for Havhingsten at komme tilbage til positionen. Så er det vores følgeskib Cable One eller i sidste ende redningsfolk, som skal finde jer. Vi smider bjergemærset i vandet i samme sekund, at vi hører råbet ”Mand over bord” ”.
Bjergemærset består af en redningskrans, en flagbøje, en lygte og en SART. Det sidste er et vandtæt elektronisk instrument, som aktiveres og udsender kraftige signaler, når den bliver ramt af en radar.
”Derfor skal I svømme mod bjergemærset og holde fast. Så er der større chance for at I bliver fundet.”
Så tog Carsten Hvid krudtkassen frem. Det er en stor hvid plastikdunk med et solidt skruelåg. Fyldt med nødraketter, nødblus, røgbomber, en SART og en bærbar VHF.
”Hvis vi skal i flåderne, fordi vi synker, er det henholdsvis vagthavende styrmand og udkiggen i forskibet, som tager de to krudtkasser med. Og så har vi en yderligere sikring i vore to EPIRB, som rorgængeren og udkiggen skal tage med i flåden. Den ene udløses automatisk hvis man ikke når at få den med. De anden skal aktiveres manuelt. En EPIRB sender konstant et signal via satellit til en central modtager, som straks udsender alarmen i det område, man befinder sig i”.
”Og husk så, at nødraketter, røgbomber og nødblus ikke skal aktiveres inden i redningsflåden - udenfor med hånden”.
Carsten Hvid sluttede af med de ti redningsflåder, der er ombord på Havhingsten:
”Når redningsflåderne er smidt i vandet efter planen, så husk at de åbner sig med bunden opad. De første i vandet skal vende dem ved at træde på kulsyreflasken og gribe i remmen. De letteste gaster skal op først for at tage imod sårede eller udmattede. De stærkeste bliver i vandet og skubber alle op og kommer selv op som de sidste.”
Derudover har Havhingsten i navigationskassen en række nødkommunikations-muligheder, som fungerer så længe, der er strøm ombord.