Så skal der høstes tov!

Bådebygger Ture Malthe Møller fælder egetræ i Vallø Stifts skove tidligere på året. Foto: Werner Karrasch, Vikingeskibsmuseet i Roskilde
Bådebygger Ture Malthe Møller fælder egetræ i Vallø Stifts skove tidligere på året. Foto: Werner Karrasch, Vikingeskibsmuseet i Roskilde
Udgivet 04/06-2015

Vikingeskibsmuseet og Vallø Stift indleder samarbejde, der skal resultere i spændende tilbud til Valløs sommergæster og give Vikingeskibsmuseets bådeværft tilgang til de mange fine træer der vokser i Vallø Stifts skove. Mandag den 8. juni kl. 11. inviteres til pressen til at være med, når håndværkerne høster eg og lind i skoven.

Fra skov til tov

Den første tanke der springer frem, når der tales om tov, er oftest hampereb eller nylontov, men når man arbejder med vikingetid og vikingeskibeskibe, er hovedmaterialet faktisk bast eller mere korrekt - lindebast og det er netop i denne tid, lindebarken skal høstes:
"Lindetræerne har lige præcis den rette saftspænding her i den tidlige sommerperiode, så det er NU at lindebarken, der er grundmateriale for vores lindebasttov, har høsttid", fortæller Carsten Hvid der er rebslager på Vikingeskibsmuseet i Roskilde, og fortsætter: "Skovene ved Vallø har den rette mængde lindetræer, så det er et perfekt sted for Vikingeskibsmuseet at indsamle barken, der skal benyttes til årets produktion af basttov".

Spændende aktiviteter til sommerens turister

Samarbejdet mellem Vallø Stift og Vikingeskibsmuseet i Roskilde giver ikke bare bådebyggerne adgang til store egetræer til bådebygning og lindetræer til lindebast. Samarbejdet vil give Valløs sommergæster muligheden for at deltage i særarrangementer på Vikingeskibsmuseet, hvor sammenhængen med Valløs skove og træer formidles.
Hen over sommeren, hvor Vallø har mange besøgende, dels camperende på Køge og Vallø Camping og dels dagsgæster på slot, i park og i skov, vil de få tilbud om at besøge Vikingeskibsmuseet og her lære mere om, hvordan man høster, bearbejder og slår bastfibrene til tov. Men vel at mærke ikke bare som tilskuere; gæsterne får selv basten i hænderne og får lejlighed til at fremstille deres eget lille stykke tov.

Senere vil særarrangementerne give gæsterne mulighed for selv at afprøve kløvning af træ, hvor de store stammer bliver delt op i håndterbare størrelser samt plankehugning, hvor man skal forvandle det rå træ til brugbart skibstømmer.

Middelalderbåd bygges på bådeværftet

Hvad der for Valløs sommergæster kan blive en hyggelig sommeraktivitet, er for Vikingeskibsmuseet endel af et aktuelt projekt, nemlig rekonstruktionen af Gislingebåden. Et byggeri, der blandt andet kræver mange meter basttov til brug for riggen og yderligere tovværk fremstillet af henholdsvis sælskind, hestehale og uld.

Gislingebåden er en 7,7 meter lang hverdagsbåd fra Middelalderen, der blev fundet og udgravet i 1993 ved Gislinge i den inddæmmede og tørlagte Lammefjord. Byggeprojekt gennemføres af Vikingeskibsmuseets bådeværft, med mest mulig involvering af publikum. Der er planlagt en mængde aktiviteter omkring byggeriet, så museets gæster aktivt kan opleve alle aspekter af bådebygningsprojektet.

Samtidig lægger Vikingeskibsmuseet alle detaljer om byggeriet frit tilgængeligt på website, hvor blandt andet byggetegninger kan hentes. Her diskuteres også materialevalg, byggeproces og tolkninger af det originale fund. Vikingeskibsmuseet kalder det 'Open Source bådebygning', og det vil være muligt for andre bådebygningsinteresserede selv at prøve kræfter med et tilsvarende byggeprojekt.
Hele projektet kan også følges på Facebook og Instagram, hvor der ligger film, billeder og andre nørddetaljer.

Hele byggeprocessen vil tage omkring 6 måneder, så båden kan søsættes i Efterårsferien. Alle der har været involveret undervejs, altså også Valløs sommergæster, inviteres med til navngivning og søsætning.

Kraks Fond støtter byggeprojektet.

Pressearrangement i Vallø Stifts skove:
Mandag den 8. juni kl. 11.00

Tilmelding:
Ivan Jakobsen, pressemedarbejder på Vikingeskibsmuseet,
Tel.: 26 158170.
E-mail: <link mail window for sending>ij(a)vikingeskibsmuseet.dk

Mødested:Skovfoged Huset, Markledet 81, Lellinge, 4600 Køge

Program:
Velkomst og introduktion
Barkstripning og bastbehandling
Præsentation af fremstilling af basttov
Øksefældning af egetræ

Til stede:   
Steffen Uldahl - Vallø Stift, Skovfoged                             
Ture Møller - Vikingeskibsmuseet i Roskilde, Bådebygger                        
Carsten Hvid - Vikingeskibsmuseet i Roskilde, Rebslager


Oprettet af Rikke Tørnsø Johansen