Vikingeskibe og træbåde kom på land for vinteren

Udgivet 03/11-2021

Vikingeskibsmuseets vikingeskibe og nordiske træbåde er nu kommet på land, deriblandt det store handelsskib Ottar, som er en rekonstruktion af Skuldelev 1 og det imponerende langskib Havhingsten, et 30-meter langt krigsskib.

Der var travlhed den sidste weekend i oktober, hvor bådelaugene traditionen tro igen i år trak alle museets både og vikingeskibe - herunder også det 30 meter lange krigsskib Havhingsten fra Glendalough, der er en rekonstruktion af vikingeskibet Skuldelev 2 - på land.

Se filmen og kom så tæt på, at du næsten kan dufte tjæren. Der bruges masser af muskelkraft og en enkelt kran til at få alle skibe sikkert på land.

Tæt på detaljerne

Alle skibe står nu på land foran museet og rundt om inderhavnen, og her kan de nydes af de forbipasserende. Når fartøjerne står på land, kan gæsterne komme helt tæt på det imponerende håndværk, der ligger bag hvert enkelt skib.
Det er muligt at se de mange flotte detaljer på de rekonstruerede vikingeskibe og de nordiske træbåde. Man kan se hele det klinkbyggede skrog, som er delvist dækket af vand når de ligger i havnen om sommeren, og det giver en helt anden oplevelse af skibene.

Bådebyggerne reparerer skibene

Skibene ligger ikke kun til pynt på græsset. Om vinteren bruger bådebyggerne tid på at vedligeholde og udføre eventuelle reparationer, både ude ved skibene, men også inde på bådeværftet.
Der er stadig masser af arbejde og spændende projekter, som bådebyggerne kan fortælle om og vise frem til museets gæster.

 

Vindene blev uglade i efteråret

I vikingetiden blev skibene også sat på land om vinteren, for vikingerne havde respekt for vejrets kræfter.

I håndskriftet 'Kongespejlet' ('Konnungs Skjuggsjá) fra ca. 1230 kan man blandt andet læse, at man ikke må sejle havsejlads om vinteren: 
"På den tid, da 16. oktober går ind, begynder østenvinden at blive uglad, fordi han føler sig sat fra bestillingen og hans hovedpryd, guldkronen, er taget fra ham. Derpå sætter han en skydækket hat på sit hoved og puster tungt i stor vrede..."

Vikingerne sejlede kun 'landeimellem' - det vil sige på åbent hav - i den tid, hvor vindene holdt fred, så skibene lå på land fra oktober og frem til foråret.
Efteråret var dermed en tid, hvor man igen kunne samles om bålet og her hørte man medrivende historier om Nordens guder og helte fortalt af 'Skjalden' - landsbyens bedste fortæller - og beretninger fra togter til fjerne lande.

Besøg bådeværftet i vinterperioden
Bådeværftet holder åbent for Vikingeskibsmuseets gæster alle hverdage fra kl. 10 - 16.

Inden for i værftshallen kian besøgende blandt andet se udstilling om 'De nordiske, klinkbyggede både'.
Her er der tale om en helt særlig bådebygningstradition, der er udbredt i hele Norden, og som kan spores tilbage til de tidligste plankebyggede både fra omkring 300 f.kr. og helt op til moderne tid.

» Læs mere om Vikingeskibsmuseets bådeværft her ...