Kunstværk: Roskilde Fjord bliver et levende, blåt lærred

Søndag den 1. april omdanner fem kunstnere Vikingeskibsmuseets mere end 200 m² store vinduesparti ud mod Roskilde Fjord til et stort kunstværk. I løbet af seks timer, forvandles de fem vikingeskibe i Vikingeskibsmuseets hal til streg, tegning, historier og illustrationer.

Vikingeskibsmuseet har inviteret fem personer til at fortolke Skuldelevskibene, de fem vikingeskibe fra Roskilde Fjord, i tegning og streg. Det er tre kunstnere fra Roskilde, Erik Schwarzbart, Martin Frederiksen og Mille Dørge, samt Morten Gøtche, arkitekt ved Vikingeskibsmuseet og Hanus Jensen, bådebygger ved Vikingeskibsmuseet og kunstner.  De fortolker hvert et af vikingeskibene i Vikingeskibshallen.

Kunstnerne får frie hænder

”Hverken Vikingeskibsmuseet eller kunstnerne ved endnu, hvordan værket vil tage sig ud, og hvilke fortolkninger, der kommer i spil, men kunstnerne får frie hænder. Oplægget er, at de fem hver især skaber et værk på fire store plexiglasplader", fortæller leder af museets publikumsformidling Marie Krogh-Nielsen og fortsætter: "Tanken er, at publikum kan følge arbejdet, når kunstnerne tegner på vinduesruderne i hallen – og måske også møde kunstnerne udenfor Vikingeskibshallen, når de er i gang med spraymaling". 

Publikum kan selv prøve kræfter med form, farve, komposition og fortolkningen af vikingeskibene i en række tegneworkshops.

Museumsinspektør Lonnie Hansen supplerer: ”Vi kan i hvert fald love, at værket vil bringe nye tolkninger af vikingetidens skibe frem. I vores dialog med kunstnerne, har vi været inde over hvaltogter, hangarskibe som nutidige vikingeskibe og spørgsmålet om, hvad driver vikingen på togt, altså krigerens psykologi. Museets arkitekt vil synliggøre sit arbejde med optegning af skibene, mens det bliver interessant om bådebygger og kunstner Hanus Jensens kunstneriske fortolkning bliver et udtryk for tanker, han gør sig under arbejdet som bådebygger.”  

Roskilde Fjord bliver det levende, blå lærred til det store kunstværk

Med ’Kunsten at tegne et vikingeskib’ vil Vikingeskibsmuseet skabe opmærksomhed på vikingeskibenes form, design og funktion. Resultatet bliver et værk, der breder sig over vinduesfladen, med historier, kunst og illustration i indbyrdes dialog. Det store værk vil perspektivere, hvordan historien hentes op i nutiden – og aktualiseres af nutidige fortolkninger. 

Værket iscenesætter Vikingeskibshallen på en ny måde. Kunstværket vil tilføre en ny oplevelsesdimension til hallen: Tegninger og illustrationer fremhæver design og æstetik i de originale vikingeskibe, og vandet tilfører tegningerne ekstra liv. Roskilde Fjord bliver det levnede, blå lærred i det store kunstværk, og forvandler og forandrer historierne afhængig af vejr - himmel og hav skaber hver dag nye stemninger i Vikingeskibshallen. 

Workshops og rundvisninger

I forbindelse med udstillingen tilbyder Vikingeskibsmuseet kunstworkshops med kunstner Erik Schwarzbart for henholdsvis børn og voksne, hvor der eksperimenteres med at klippe, klistre og male fortolkninger af vikingeskibe.

I Påskeferien vil der være rundvisning på dansk og engelsk samt gratis tegneværksted, hvor fantasien slippes løs. Se <link https: www.vikingeskibsmuseet.dk>www.vikingeskibsmuseet.dk for tid & sted samt tilmelding til workshops. 

Fakta
'Kunsten at tegne et vikingeskib' 
Forårsudstilling den 1. – 29. april 2012

Kunstnerne arbejder søndag d. 1. april kl. 10 - 16

Fernisering onsdag d. 4. april kl. 15. Mød kunstnerne over et glas vin. Vikingeskibshallen.

Kunstner og vikingeskib 
Kunstner Erik Schwarzbart, Skuldelev 1, Havskibet
Billedkunstner, ejer af MusiconArt Gallery, leder af Kunstskolen, formand for Kunst på Musicon.
Uddannet Litografisk Tegner og arbejder personligt med maleri, grafik, skulptur, installation, digital foto og video.Har meget fokus på internationalt samarbejde mellem kunstnere, og er initiativtager til AiR-Roskilde, (Artists in Residence – Roskilde).

Kunstner Martin Frederiksen, Skuldelev 2, Det store langskib
Martin Frederiksen er tilknyttet Galleri Labr som fast kunstner. Han har sidst deltaget på udstillingen Roskilde Åben 2012. Hans værker kan betegnes som narrativ popkunst.
Er uddannet billedkunstlærer fra Holbæk Seminarium, laver workshops og underviser i kunst.

Kunstner Mille Dørge, Skuldelev 5, Det lille langskib
Mille Dørge har tegnet og malet, siden hun kunne holde en blyant i hånden. Siden hun var 5 år, har hun gået på forskellige billedskoler i Roskilde, bl.a. privat hos Birgit Gerneke, og er senest optaget på BGK. Mille Dørge er tilknyttet Galleri LABR i Roskilde, og har udstillet på forskellige gallerier, caféer, spillesteder mm. i Roskilde og København. Derudover har hun bidraget med illustrationer til forskellige bøger. 

Arkitekt Morten Gøtche, Skuldelev 3, Kystfareren
Morten Gøtche er arkitekt fra det Kongelige Akademi for de skønne Kunster i København, med speciale i skibsrestaurering og skibshistorie. Morten Gøthche har på Vikingeskibsmuseet stået bag flere skibs- og bådrestaureringer, eksempelvis galeasen Anna Møller, sluppen Ruth, drivkvasen Viktoria m.fl. Morten Gøthche stod ligeledes for udgravningen af de syv af de ni skibe, der i 1997 blev blotlagt ved anlæggelsen af Vikingeskibsmuseets museumsø. bl.a. verdens længste vikingeskib, Roskilde 6. Som det seneste har han stået for rekonstruktionen af det 37 m lange skib som vil blive udstillet i en stor vikingetidsudstilling på Nationalmuseet i 2013.
 » <link https: www.vikingeskibsmuseet.dk>www.vikingeskibsmuseet.dk

Bådebygger og kunstner Hanus Jensen, Skuldelev 6, Fiskerbåden
Hanus Jensen er Vikingeskibsmuseets færøske bådebygger. Han har orlov for at lede byggeriet af rekonstruktionen af Ladbyskibet. Som udøvende kunstner arbejder han med maleriet, og i dette projekt vil hans kunstneriske tolkning udspringe og forbinde hans erfaringer med byggeriet af vikingeskibene, sejlads og fortolkning som kunstner.
 » <link https: www.vikingeskibsmuseet.dk>www.vikingeskibsmuseet.dk

 


Oprettet af Preben Rather Sørensen