Køl og stævn

Stævne og køl Stævne og køl Stævne og køl Bordplanker Spanter Spanter Biter Biter Årekejper Årekejper Ror og vidjer

Gå på opdagelse i vikingeskibets skrog. Klik på de grå markeringer med musen, og læs mere om skrogets opbygning

Trappestævn og Spunningsstævn
Spunningsstævn og trappestævn

Bådens rygrad

Stævne på bådene og skibene fra vikingetiden og perioden herefter, blev fremstillet på lidt forskellige måder, men kan dog deles op i to hoved konstruktioner; Trappestævn og Spunningsstævn.

Stævnen er lavet af ét stykke. De fremstilles ved at kløve et egetræ i halvdele og i kvarte. Der går en kvartkløvning til en stævn. Først bestemmes stævnens udseende. Antallet af bord der skal løbe ind på stævnen, formen på yderkanten og bredden af stævnen hvor bordene løber ind bestemmes på forhånd. Herefter hugges ydersiden så formen bliver en forlængelse af bordene hvor de løber ind. Derefter udhules stævnen så bordene kan samles til stævnen med klinknagler.

Båden kan godt have flere bordgange end der er trapper på stævnene.

Fremstilling af køl og stævn

Stævnene og kølen er fremstillet af eg. Stammen blev kløvet på samme måde som den stor kævle som plankerne skal fremstilles af. For at lave stævnene, blev stammen kløvet videre til mindre dele, og så kom øksen i brug som det primære værktøj.

Stævnens ydre kanter og de karakteristisk ’trappetrin’ hugges ud. Linjerne langs siden af stævnen markeres og den første udskæring gøres med et stemmejern. Stævnen udhules til den rigtige tykkelse, som variere fra bund til top. Den lange køl er t-formet og danner bådens rygrad. Kølen blev fremstillet fra en lang egestamme, som var gradvist hugget ned til den rigtige størrelse. Først er den groft hugget til en firkantet profil, og så begynder det mere detaljerede arbejde med at forme kølen. Igen er øksen anvendt som det primære værktøj. Dog bliver stemmejern også brugt til at markere specifikke punkter på overfladen og til at forme de svingende ’vinger’, som løber langs kølens kanter. Hvis kølen blev færdig før stævnene, blev den omhyggeligt smurt med linolie og opbevaret i skygge, så den ikke skulle tørre ud og flække under solens varme. 

Køl og stævne blev samlet med et skråskar, og fastgjort med tre jernnagler i hver ende. Tjæret uld blev placeret mellem køl og stævne som tætning. Det hjælper til at gøre samlingen vandtæt.

Red: Marianne Juelsgård Horte, Vikingeskibsmuseet

Stævn og køl rettes til