Vikingerne var dygtige sømænd

Vikingetidens sømænd var både dygtige til at finde vej, når de krydsede de store have, og dygtige til at arbejde sammen, for at få deres skibe til at sejle. Her kan du læse om, hvordan vikingerne navigerede på de lange rejser, og hvem der var med ombord.

Sejl og trim

De fleste mennesker kan uden problemer forstå, at en sejlbåd kan sejle med vinden. Det kan enhver genstand der kan holde sig flydende. Vinden skubber i sejlet og driver båden fremad. 
Men hvordan kan sejlbåde så sejle fremad med vinden ind fra siden eller endda skråt forfra? 

Natur og sansenavigation i Vikingetiden

Ordet sansenavigation, eller intuitiv navigation, betyder at man navigerer og styrer skibet ved hjælp af sine sanser. Det er noget der kan og skal læres gennem overlevering fra generation til generation. Derfor kaldes denne form for navigation ofte 'Empirisk navigation'.

Den mest benyttede af sanserne er synssansen. Langt det meste af vikingetidens søfart skete langs kyster og på floder og åer. Observationer med synet kombineret med kendskab til det sete var det eneste der krævedes.

Instrumentnavigation i Vikingetiden?

For det moderne menneske er det næsten umuligt at forestille sig, at man kan sejle lange stræk over åbent hav uden en eller anden form for navigationsinstrument. Men selvom man kender enkelte genstande fra vikingetiden, der kan have fungeret som navigationsinstrumenter, ved vi ikke med sikkerhed, om vikingerne overhovedet brugte andet end deres sanser til at finde vej.

Vikingetidens besætning

Vi ved ikke meget om besætningen om bord på krigsskibene i vikingetiden. 

De skriftlige kilder fra fra vikingetiden giver os kun få vidnesbyrd om organisation og hieraki om bord og kun de norske lovtekster fra middelalderen indeholder detaljerede beskrivelser af langskibet besætning.

Vi ved tilgengæld meget om vikingeskibets besætning i nutiden, blandt andet fra museets mange forsøgsrejser. Da Havhingsten var på togt til Irland bestod besætningen af næsten 140 mænd og kvinder i alle aldre.Men kun 60 - 62 af disse sejlede på skibet ad gangen. Halvvejs i sejladsen byttede de besætningsmedlemmer, der ikke kunne være med i 6 uger, plads med nye. En del befandt sig på en venteliste og kunne træde til, hvis nogen måtte stå af undervejs.