Arkiveret

Eksklusivt kongeligt julemåltid i Café Knarr

En kongelig julefrokosttallerken.
H.M. Kong Frederik 10. fik serveret en juletallerken, som den kunne have set ud ved vikingernes fejring af jól for 1000 år siden.
Udgivet: 04/12-2024
Arkiveret: 14/01-2025

Smag på en af de retter, som vi serverede for H.M. Kong Frederik 10., da han besøgte Vikingeskibsmuseet for at lære om vikingernes fejring af den hedenske jól.

Svinespoleben braiseret i mørk øl. Det er en simreret, hvor den lange kogetid forvandler spolebenene til det møreste kød. 

Da H.M. Kong Frederik 10. besøgte museet i ugerne op til december, var det den hovedret han fik serveret på høvlebænken i snevejret foran Vikingeskibsmuseets bådeværft. Kødet var så mørt, at det nærmest faldt af knoglen og ned på tallerkenen. 

Hver dag op til juleferien serverer vi et begrænset og eksklusivt antal frokostretter med netop braiseret svinespoleben.   

Kongeligt julemåltid i Café Knarr 
Smag på den kongelige julemenu fra den 11.-20. december.
Menu: Svinespoleben braiseret i mørk øl med perlebyg og kål.

Vi sælger et begrænset antal frokostretter til de første, der bestiller.
Café Knarrs køkken lukker klokken 15.30. 

Vikingernes festmåltider om vinteren

H.M. Kongen besøgte Vikingeskibsmuseet i forbindelse med optagelserne til Kongehusets digitale julekalender, hvor Kong Frederik 10. dykkede ned i vikingernes fejring af den hedenske jól. 

Her gav kok og leder af Cafe Knarr, Morten Albrechtsen en oplevelse af, hvordan maden til vikingernes vinterfester kunne have smagt.   

”En af sagaerne om vikingernes fejringer om vinteren fortæller, at der blev spist gris kogt i øl. Det er jo det, vi i dag kalder for en braiseret ret. Jeg tænkte, at det skulle være lidt råt i det, for det er ikke sikkert, de har stået og udbenet en griseskank i vikingetiden. Så det blev lidt viking, at lave noget med ben i,” fortæller Morten om sit valg af julemenuens hovedret.

Julegris med løfter for det nye år

Julen har i årtusinder været en af årets store højtider - hvis ikke den største i Norden. Her i den mørkeste tid samledes man omkring bordet for at drikke for fred og spise godt.

Svinekødets prominente plads i julen er sandsynligvis en videreførelse af de gamle vikingetids-traditioner, fortæller arkæolog Jacob Andreassen.

”I sagaen om Hervør og Heidrik fra ca. år 1200 fortælles om et julegilde hos kongen. Han fik af sin vært den største gris, der kunne opstøves. Grisen anså man for at være hellig, så inden den blev ofret og spist, blev den ført ind i den kongelig hal, så kongen kunne lægge hænderne på dens børster og aflægge løfter for det kommende år,” lyder det fra Jacob.

Retter som flæskesteg, skinke og ribben er stadig en central del af julemiddagen i mange nordiske lande og kan altså spores tilbage til vikingernes festmåltider, ofringer og fejring af jól.

Når vi sætter os til bords for at spise og drikke den gode julegris i Cafe Knarr eller rundt om julebordene, er det altså en tusindårig gammel, nordisk skik vi holder i hævd.

Skab en juletradition fra vikingetiden sammen med din familie.
Vi har åbent hver dag i juleferien fra 10.00-16.00 - også juleaftensdag!

Kom ind i varmen og tag en pause fra julearrangementerne.
Fordyb jer i kreative aktiviteter for både børn og deres voksne.
Hver eftermiddag i juleferien “drikker vi solen ned og lyset tilbage”,
ligesom vikingerne ‘drak jul’ for mere end 1000 år siden.

Juleferie-aktiviteter på Vikingeskibsmuseet
- Skriv julekort med runer (hele dagen)
- Farvelæg vikingemønstre (hele dagen)
- Workshop; Lav uldsnor til armbånd
(10.00-11.00; 12.00-12.30 & 14.00-15.00)
- Rundvisninger i Vikingeskibshallen
(11.00-11.45 & 13.00-13.45)
- Vi drikker solen ned og lyset tilbage i mjød eller æblemost
(Klokken 15.00 på hovedtrappen eller i loungen alt efter vejret)

Læs mere her…