Jól på Vikingeskibsmuseet

Skibene er sat på land for vinteren, og dagene er blevet kortere og koldere. Det er tid til at samles og skabe fælles minder - og måske nye traditioner?

Vikingeskibsmuseet holder åbent med aktiviteter, fortællinger og rundvisninger alle dage i julen - også den 24. og 31. december. 

En gammel tradition

Julen har i årtusinder været en af årets store højtider - hvis ikke den største i Norden. Her i den mørkeste tid samledes man omkring bordet for at drikke for fred og spise godt.

Når vi sætter os til bords for at spise og drikke den gode julemad og juleøl, er det altså en tusindårig gammel, nordisk skik vi holder i hævd. Sådan fejrede vores forfædre i vikingetiden midvinteren.

Snorre - Julens fortæller

Det er længe siden vikingerne holdt jul, så hvorfra ved vi hvordan vikingerne fejrede jul?

Der er ikke mange historier, der er nedskrevet i vikingetiden. Men den senere historieskriver Snorre Sturlason, som levede i årene 1178-1241, fortæller om julen ved det norske hof.

Snorre blev født næsten 200 år efter vikingetiden sluttede, og han berettede ikke fra Danmark. Alligevel er disse fortællinger en af de bedste kilder til viden om den hedenske jul. 

Når du besøger Vikingeskibsmuseet i julen, kan du sætte dig tilrette på varme skind i det hyggelige fortælletelt, hvor vores formidlere fører fortidens fortælletradition videre og tage rjer med tilbage til vikingernes jul. 

Juleprogram med fortællinger, aktiviteter og rundvisninger

Vikingeskibsmuseet har sammensat et juleprogram med aktiviteter for hele familien, fortællinger om vikingernes jul og rundvisninger om de verdensberømte vikingeskibe. Vi har også åbent alle dage for juleshopping i museumsbutikken og lækkerier i Café Knarr.

Rundvisninger i julen

Hver dag kan I komme med på rundvisninger om de fem vikingeskibe, der er udstillet i den store museumshal. Skibene giver et mangfoldigt indblik i vikingernes verden, hvor skibene var grundlaget for samfundets udvikling. Vikingeskibene har afsløret mange ukendte sider af vikingernes maritime kunnen inden for skibsbygning og søfart, og der er ingen tvivl om, at uden skibe, ingen vikingetid!

Rundvisninger på dansk og engelsk:
• Rundvisning på engelsk kl. 11.00
• Rundvisning på dansk kl. 13.00
• Bemærk: 22.-31. december er rundvisningen på dansk flyttet til kl. 14.00 for at gøre plads til julefortællinger for børn
• 22.-31. december julefortællinger på dansk kl. 13.00

Hvor: Vikingeskibshallen

Fortællinger for børn

Tag børn og børnebørn med på en rejse tilbage til vikingetiden, hvor der ligesom nu blev festet i de mørke måneder. Tag plads på dækket i det store skib og hør de spændende fortællinger om vikingernes Jól.

Noget er helt forskelligt fra vores fejring af julen i dag, andet kan vi faktisk godt genkende i nutidens juletraditioner. Det er næsten, som en rød tråd fra os, her i dag, tilbage til mennesker, der levede for 1000 år siden. 

Fortællingerne om vikingernes Jól er spændende og overraskende. Børnene kommer hjem med ny viden og tanker om dem, der kom før os - og dem, der kommer efter.

Fortællinger om vikingernes Jól
Fortællingerne er tilrettelagt for aldersgruppen 5 - 11 år.

Hvornår: 22. - 31. december kl. 13.00 - 13.30
Hvor: Vikingeskibshallen

Skriv julekort med runer

Ved juletid besøgte vikingerne familien - ligesom vi gør i dag. De medbragte mad og drikke - så festen var en slags fællesskabsfest. Der blev sendt hilsner fra familie og bekendte, som ikke kunne rejse.

De skålede "for år og fred". Sådan ønskede man hinanden godt helbred, frugtbarhed og velstand i det kommende år.
På mange måder minder det om de jule- og nytårsønsker, vi sender til hinanden i dag.

Vi har lavet søde julekort med runealfabetet, som er "nøglen" for både afsender og modtager. Er du i humør til lidt juledrilleri, kan du skrive alle dine julekort med runer, og udfordre modtageren til at løse din julegåde. 

I kan også lave julepynt til den store runesten eller farvelægge din fortolkning af Skuldelev 5 - skibet. Hvordan skal dit vikingeskib se ud? 

Skriv julekort med runer
Sjov aktivitet i decemberweekender og i hele juleferien

Hvornår: 2. -3. december, 9.-10. december, 16.-7. december, 22. - 31. december 
Hvor: Vikingeskibshallen 

Marinarkæologernes Værksted

Du kan finde Marinarkæologernes Værksted på museumsøen ved siden af Café Knarr.
Her arbejder arkæologerne med at dokumentere og undersøge to spændende skibsfund. 

I weekender og i hele juleferien kan børn og voksne prøve kræfter med den marinarkæologiske metode og måske endda få lov til at holde arkæologiske fund i hænderne.
I får chancen for at undersøge nogle af de spændende ting, som arkæologerne har fundet i forbindelse med udgravningerne til den nye halvø Lynetteholm i Københavns Havn. 
Fundene sætter gang i fantasien og forestillingerne om fortidens mennesker og deres liv; Hvad mon vi kan finde ud af om bådebygning, søfart og sømænd i gamle dage?Her kan I selv prøve kræfter med den marinarkæologiske metode, mens museets formidlere fortæller om de spændende fund fra fortiden, der gemmer sig på bunden af havet.

Workshop i Marinarkæologernes Værksted
I weekender og i juleferien kan familien gå med ’I Marinarkæologens fodspor’ på Vikingeskibsmuseet

Hvornår: 9. - 10. december + 16. - 17. december + 22. december - 1. januar
Tidspunkt: 11.00 - 11.30 og 12.30 - 13.00
Hvor: Marinarkæologernes Værksted på Museumsøen

Aktiviteterne er tilrettelagt for familier med børn i alderen 5-11 år og foregår indendørs i Marinarkæologernes Værksted ved siden af Café Knarr på Museumsøen.

Åbningstider på Vikingeskibsmuseet i julen 2023
Besøg Vikingeskibsmuseet alle dage i hele julen kl. 10.00-16.00

Vi holder også åben juleaftensdag, alle juledagene, nytårsaftensdag og 1. januar.

Café Knarr og Museumsbutikken holder også juleåben alle dage kl. 10.00-16.00

Rundvisninger på dansk og engelsk:
• Rundvisning på engelsk kl. 11.00
• Rundvisning på dansk kl. 13.00
• Bemærk: 22.-31. december er rundvisningen på dansk flyttet til kl. 14.00 for at gøre plads til julefortællinger for børn
• 22.-31. december julefortællinger på dansk kl. 13.00

» Tjek kalenderen og se alt det, der sker på museet i julen.

Entré: 
Børn og unge under 18 år: Gratis adgang. 
Voksne: 125,- 
Familiebillet (2 voksne + alle børn under 18 år): 230,- 

Hvor: Vikingeskibsmuseet, Vindeboder 12, 4000 Roskilde