Kom til festival med vikinger og håndværkere

I weekenden den 19. - 20. august afholder Vikingeskibsmuseet vores traditionsrige festival 'Håndværk og vikinger'.

For mere end 1000 år siden satte vikingerne Norden på verdenskortet. Eventyrlyst og mesterligt skibsdesign bragte dem verden rundt.

Vikingeskibsmuseets traditionsrige Festival 'Vikinger og håndværk' giver en enestående mulighed for at komme helt tæt de maritime håndværk, der er gået i arv fra vikingetid helt op til i dag. Festivalen samler dygtige håndværkere som til daglig er med til at bevare de gamle håndværk som en levende del af vores kulturarv.

På festivalen er det også muligt for de besøgende at komme helt tæt på komplicerede teknikker som jernudvinding, bronzestøbning og fremstilling af trækul.

I år danner festivalen også rammen for det årlige træbådstræf, hvor både fra Roskilde Fjord mødes, vises frem og konkurrerer i den traditionsrige kapsejlads. Havnen fyldes af smukke gamle træskibe fra fredag aften og lørdag kl. 11, sejler alle bådene paradesejlads foran havnen. Kl. 13 starter den altid spændende kapsejlads – det hele kommenteres af erfarne sejlere, så alle kan følge med

Festivalen afholdes af Vikingeskibsmuseet ved den stemningsfyldte Roskilde Fjord!

Nordiske håndværk - en levende tradition

Håndværkerne er i gang begge dage kl. 10 - 17, og står klar til en snak om materialer, værktøj og teknikker.
Vikingeskibsmuseets bådebyggere hugger planker til Skuldelev 3, der er en rekonstruktion af et mindre handelsfartøj. I festivaldagene former bådebyggerne planker til skibet over åben ild.

Sejl og tovværk
Rebslagerne Carsten Hvid, Bjarni Sørensen og Peter Jensen slår hampetov på reberbane, og frivillige medlemmer af bådelauget til vikingeskibet ’Sif Ege’ håndlægger tov lavet af bast fra lindetræet på samme måde, som vikingerne gjorde det.

Væveren Anna Nørgaard demonstrerer, hvordan vikingeskibenes store sejl blev vævet i lange baner på opretstående væv og Sejlmageren fra Sejlmager Hansens Eftf. I Nyhavn, fremviser forskellige typer sejldug og fortæller om, hvordan man reparerer sejl.
Det rullende hørværksted holder åbent for alle, der kunne tænke sig at vide mere om fremstilling af hør fra den rå hør til spindeblår og færdige garner. Alle kan selv prøve at ’skætte’ og ’hejle’ hørren.
Hør bruges blandt andet til vævning af sejl, men vikingerne brugte også sejl af uld. Derfor kommer fåreavler Mette Ahm med skønne eksemplarer af den gamle, nordiske fårerace ’Spelsau’ og fortæller om fåreracen som nyttedyr.

Træskærer og kurveflet
Træskærer Sanne Seipelt udskærer smukke, imponerende kopier af træfigurer, der blev fundet i  Osebergskibet der er fra ca. 820.
Nogle af de håndværkteknikker, der fremvises på Festivalen,har været i brug siden stenalderen. Det gælder blandt andet for kurveflet, som pilefletter Hella Olsson demonstrerer, og den særlige løbbindingsteknik, som Madelene Jørgensen fremviser.

Ingen Festival uden vikinger

Vikinger fra nær og fjern mødes også til Festivalen, hvor de slår deres boder og telte op. De inviterer gæsterne og hinanden til at lære nye håndværk og fremmede teknikker.
Træd ind i vikingetiden og oplev vikingetidens lyde og lugte ved hjælp af klæder, telte og udstyr, der er så autentiske som muligt. I vikingeboderne viser vikingerne forskellige håndværk og sælger deres smukke produkter.
Krigere fra vikingekampgruppen Ulfhednir viser kampens håndværk, og demonstrerer brugen af forskellige våbentyper og skjoldformationer.

Fyr og flammer

De sorte kulsviere fra Aggerbo og Eskilstrup kommer endnu engang til Roskilde og sætter ild i de store trækulsmiler, der skal brænde i 24 timer, før de kan åbnes og det afsløres om heldet har været med kulsvierne. Både lørdag og søndag åbnes der miler kl. 14.30.

Trækul fremstilles af træ, som afbrændes i en lukket mile. Kulsvierne styrer brændingen og får først alt vandet, som er i træet, til at fordampe. Derefter udvikles brændbar luft, som optages i kullet. Trækul er nærmest et superbrændsel sammenlignet med almindeligt brænde og er forudsætningen for, at vikingerne kunne fremstille jern og støbe bronze. 

Fra myremalm til jern – og den dyrebare bronze

Jernudvinderen har afluret vikingerne kunsten at fremstille jern af myremalm ved milebrænding. Under festivalen udvinder han jern fra myremalm i ovne og viser, hvordan vikingerne for 1000 år siden skaffede sig et af de mest eftertragtede materialer.

Smeden håndsmeder værktøj og flere hundrede nagler, der holder plankerne sammen på museets rekonstruktioner. Der er gjort mange fund af velbevaret smedeværktøj fra vikingetiden. Dengang, som nu, var det vigtigste udstyr: Ambolt, hammer, tang og mejsel.
Det er hårdt, varmt og beskidt arbejde, når det glødende jern skal omdannes til skibsnagler, økser og knive.

Mange af vikingernes smykker var fremstillet af bronze. Bronzestøber Ken Ravn Hedegaard, med sans for at smelte tin og kobber sammen til bronze, bruger vikingernesenes teknikker og materialer. Det er en lang proces og ikke alt kan ses den samme dag. Ken viser dele af processen og fortæller om bronzesmykkernes tilblivelse.

Smag på vikingetiden

Smag på vikingetidens mad, når lokale og økologiske fødevareproducenter byder på smagsprøver! Råvarerne, der bliver brugt, er kendt fra vikingetiden - også de råvarer vikingerne bragte med hjem fra andre lande.

På festivalens madområde er der plads til fordybelse i produkterne. Du får viden omkring anvendelse og behandling af produkterne.  Vi har inviteret producenter, der arbejder for at fremme det gode måltid. Du kan komme forbi til en lærerig snak, smage deres udvalgte produkter og købe det hele med hjem til madlavning i dit køkken.

Håndværk og Vikinger Festival 2017

Hvor: Vikingeskibsmuseet i Roskilde, Vindeboder 12, 4000 Roskilde
Hvornår: Weekenden den 19. og 20. august 2017 kl. 10.00 - 17.00

Entré: Gratis entré for børn. 130,00 DKK for voksne.

Sejlture kan tilkøbes for 100,00 DKK pr. gæst. Begrænsede pladser til børn, der minimum skal være 4 år.


Oprettet af Rikke Tørnsø Johansen