Foråret kommer til fjorden - oplev den årlige søsætning af museets skibe

Skub påskeferien i gang med et ordentligt plask! Tag hele familien med til Vikingeskibsmuseets havn og mærk den rå energi, når de frivillige bådelaug får skibene i vandet på ægte vikingemaner.

Dato: (hele dagen)

Duften af nytjæret tovværk blander sig med den forventningsfulde mumlen blandt de fremmødte på havnen. Havhingsten fra Glendalough, Helge Ask, Skjoldungen og Kraka Fyr står stadig på land, men de er alle på vej ud på årets første møde med Roskilde Fjord.

Sikkerheden er på plads

Når skibe bliver søsat i andre havne rundt omkring i landet, så foregår det med kran. Men når Vikingeskibsmuseets skibe kommer i vandet d. 1. april, så er det med rå muskelkraft. 

For Havhingsten fra Glendalough betyder det, at der langs hver af skibets sider står omkring 40 mennesker skulder ved skulder med ryggen til skibet. De er klar til at løfte og skubbe det 25 tons tunge skib fremad. Samtidig støtter de skibet, så det ikke vælter til den ene side.

Langs med skibet står der også besætningsmedlemmer klar med bukke, som hurtigt kan komme ind under siden af skibet, hvis det begynder at tippe faretruende. På den måde sikrer lauget, at ingen bliver klemt under skibet, hvis det tipper til den ene side.

Forberedelse til fingerspidserne

Havhingsten er placeret på skinner, den såkaldte beding, der sikrer, at de frivillige laugsmedlemmer skubber skibet den rigtige vej. Undersiden af Havhingsten og beddingen er smurt med oksetalg hele vejen ned til vandet. Det giver så meget som muligt glid i skibet.

I hver side af skibet er der tov i taljer, et slags skøde, der gør løft og træk af de tons tunge skibe muligt. Ved hver tovende står ti personer klar til at trække skibet ned mod vandet, når kommandoen lyder.

Fra skibets stævn og agter går der også fire trosser ud. Altså det tovværk, der skal bruges til at fortøjre skibet. Trosserne fører ud til punkter i havneområdet, hvor besætningsmedlemmer står klar til at føre skibet sikkert gennem vandet.

Rå muskelkraft i brug

Ombord på skibet står Karen, som er en af Havhingstens skippere.    

"Løfte og skubbe på skibet. Okay? Begge sider klar? 1, 2, 3. Hey!"

Medlemmerne af lauget trækker, skubber og løfter i skibet, så det bevæger støt og roligt fremad. Når den første del af skibets stævn rammer vandet skynder laugsmedlemmerne sig ud til siden.

Let og elegant glider Havhingsten fra Glendalough ned i vandet, mens flere og flere af laugsmedlemmerne samler sig i takt med at de slipper grebet på skibets side.

Da den sidste del af skibet glider ned i vandet, begynder klapsalver fra de lettede laugsmedlemmer og nysgerrig gæster at bredde sig på havnen. Alle puster lettet op, mens Havhingsten bliver trukket sikkert på plads. 

Oplev søsætningen lørdag d. 1. april 2023

Laugsmedlemmerne gør bådene klar: kl. 9.30 - 12.30

Estrid Byrding kommer i vandet fra Bådeværftet på Museumsøen: kl. 10.00

Roar Helge, Skjoldungen, Kraka Fyr og Rana kommer i vandet fra Plænen foran Museumshallen: Mellem kl. 9.30 - 15.00

Havhingsten kommer i vandet fra Plænen foran Museumshallen: kl. 13.00

Cafe Knarr serverer Vikingegryde med lam og bacon, Vikingeplanke, forårssuppe og andet nordisk mad: kl. 10.00- 16.30

Vikingeskibsmuseet har åbent for arkæologiske påskeferieaktiviteter og rundvisninger i Museumshallen: kl. 10.00 - 16.00


» Læs mere om alle vores aktiviteter i påskeferien her...