Påskeferie

Påsken kommer til Vikingeskibsmuseet og selvom vikingerne ikke fejrede påske, var forårets tilbagevenden stadig en festlig årstid. For forårets komme betød bl.a. skibene blev søsat og igen kunne fragte varer frem og tilbage langs kysterne

23. marts - 1. april

Børnevenlige aktiviteter

Hver dag i påskeferien kan du på Museumsøen høre om marinarkæologernes arbejde med udgravning af skibe, stenalderbopladser og hvad der ellers findes i farvandene omkring Danmark.

I Vikingeskibshallen kan du gå ombord på et handelsskib og et krigsskib i udstillingen 'Stig ombord', tage med på en familierundvisning fortalt som et handelstogt eller prøve at undersøge vikingeskibet Skuldelev 5 på nogle af de samme måder som en arkæolog. 

Tag med på handelstogt - rundvisning for hele familien

I vikingetiden opstod de første byer i Danmark. Her blev handlet eksotiske varer fra fjerne egne.

Tag med på familierundvisningen, hvor I kommer med på togt med stormanden 'Ottar' på hans rejse fra det nordlige Norge til handelsbyen Hedeby i det sydlige Danmark. Hvad mon han har med i sit store handelsskib?

Alle deltagere i rundvisningen inddrages i fortællingen og bliver en del af historien om vikingernes togter til fremmede kyster, som fortælles af museets engagerede guider.

Familierundvisningen starter kl. 11.30.

Opslugt af havet

Du kan desuden komme helt tæt på fortiden og med bag kulissen i marinarkæologens værksted. Her kan du høre om, hvordan museets marinarkæologer arbejder, ligesom det vil være muligt at se og røre nogle af de fund, som er blevet udgravet fra havbunden omkring Danmark. Uden marinarkæologernes arbejde, ville vi mangle viden om vikingernes handelskultur. I marinarkæologernes værksted kan børnene selv prøve kræfter med den marinarkæologiske arbejdsmetode, når der er workshop to gange dagligt. 

Workshops i marinarkæologernes værksted starter kl.11:00 og igen kl.12:30

Børneworkshop - Undersøg Skuldelev 5 skibet

Vil du være fortidsdetektiv? Når man skal finde ud af noget om fortiden, må man ofte kigge på de ting, fortidens mennesker har efterladt sig - for man kan jo ikke spørge nogle, der levede for 1000 år siden. 

På Vikingeskibsmuseet kan du se fem rigtige vikingeskibe, som blev brugt til krig, fiskeri og handel af vikingerne, og ligesom de forskere, der undersøger ting fra gamle dage, kan du finde ud af en masse om vikingernes skibe og sejladser ved at kigge grundigt på de gamle skibe. Så får man nemlig øje på små, skjulte spor, der gemmer på store hemmeligheder.

Workshoppen starter kl.13:30 og igen kl.14:30

Digitale fordybelser – Audioguide og MuseumsMysteriet

På Vikingeskibsmuseet kan I også lytte jer til flere spændende historier om vikingernes skibe og sejladser i museets audioguide, der er tilrettelagt, så hele familien kan være med. Lydfortællingerne kan høres i 3 forskellige 'spor', der passer til alder og den tid man har til museumsbesøget.

I kan høre fortællingerne via museums-app’en ’Useeum’ på jeres egne smartphones. App'en er gratis at downloade.

I kan også prøve kræfter med det digitale spil MuseumsMysteriet, hvor I skal hjælpe med at stoppe en fæl museumstyv ved at løse gåder og finde ud af, hvad tyven pønser på at stjæle fra museet.

Udstillinger for alle

I den interaktive udstilling ’Stig ombord’ kan I gå ombord på et vikingeskib og få oplevelsen af at være på en foranderlig sørejse over åbent hav. Skibene er fuldt udrustede til krigstogt og handelstogt. Kig i skibskisterne og se, hvad vikingerne havde med på deres lange rejser.  

I museets underetage vises særudstillingen ’I vikingernes kølvand’ der fortæller historien om, hvordan de fem Skuldelevskibe har formet Vikingeskibsmuseet: Hvordan det enestående fund har haft afgørende betydning for marinarkæologien i Danmark, og været drivkraften bag vidtrækkende arkæologiske eksperimenter med rekonstruktion og sejlads.

Café Knarr

Her serveres mad, der er tilberedt efter principperne i 'Ny Nordisk Vikingemad'. Vi benytter os af de råvarer, der var kendt af vikingerne, så her er hverken kartofler, tomater eller agurker, men fladbrød, kvan, havtorn og perlebyg.

Når sulten melder sig, kan I nyde en pause i hyggelige og varme omgivelser i caféen.

Museumsbutik

Når du besøger museet, kan du lægge vejen forbi Museumsbutikken hvor findes et stort udvalg af smykker, tekstiler og brugsgenstande i nordisk design og med inspiration fra vikingetiden. Vi lægger vægt på godt håndværk og naturlige materialer.

Vi har også spil, legetøj, byggesæt og spændende litteratur, til både børn og voksne og fagligt interesserede, med fortællinger og sagaer fra vikingetiden og faglig viden om den nordiske maritime kultur. 

Aktiviteter i påskeferien
23. marts - 1. april 

Vikingeskibshallen:
11.00: Rundvisning i hallen (ENG)
11.30: Familierundvisning - Tag med på handelstogt
13.00: Rundvisning i hallen (DA)
13.30: Børneworkshop ved Skuldelev 5
14.30: Børneworkshop ved Skuldelev 5

Marinarkæologernes Værksted:
11.00: Workshop i marinarkæologernes værksted
12.30: Workshop i marinarkæologernes værksted

Entré: 
Familiebillet for 2 voksne og alle børn under 18 år: 230 DKK
Voksne: 125 DKK
Sæsonkort: 180 DKK
Børn 0-17 år: Altid gratis entré

Vikingeskibsmuseet i Roskilde: 
Vindeboder 12, 4000 Roskilde, tlf.: 46 300 200