Påskeferie på Vikingeskibsmuseet

23. marts - 1. april

Påsken kommer til Vikingeskibsmuseet, og der vil være oplevelser for hele familien. 

Den kristne påske kom til Norden med kristendommen i løbet af vikingetiden.Men også for de hedenske vikinger var forårets komme en festlig årstid.

I Norden betød foråret blandt andet, at skibene igen kunne komme i vandet efter en lang vinter.

Børnevenlige aktiviteter

Hver dag i påskeferien kan du på Museumsøen høre om marinarkæologernes arbejde med udgravning af skibe, undersøgelser af stenalderbopladser og hvad der ellers findes af kulturskatte i farvandene omkring Danmark.

I Vikingeskibshallen kan du gå ombord på et handelsskib og et krigsskib i udstillingen 'Stig ombord', tage med på en familierundvisning fortalt som et handelstogt eller prøve at undersøge vikingeskibet Skuldelev 5 på nogle af de samme måder som en arkæolog.

På græsplænen foran Vikingeskibshallen kan du opleve Vikingeskibsmuseets bådebyggere og medlemmer af Vikingeskibsmuseets bådelaug gøre skibene klar til årets søsætning lørdag den 6. april. 

Aktiviteter i påskeferien
23. marts - 1. april 

Vikingeskibshallen:
11.00: Rundvisning i hallen (ENG)
11.30: Familierundvisning - Tag med på handelstogt
13.00: Rundvisning i hallen (DA)
13.30: Børneworkshop ved Skuldelev 5
14.30: Børneworkshop ved Skuldelev 5

Marinarkæologernes Værksted:
Åbent fra kl. 10.00 - 15.30

Entré: 
Familiebillet for 2 voksne og alle børn under 18 år: 230 DKK
Voksne: 125 DKK
Sæsonkort: 180 DKK
Børn 0-17 år: Altid gratis entré

Vikingeskibsmuseet i Roskilde: 
Vindeboder 12, 4000 Roskilde, tlf.: 46 300 200    

Påskeoplevelser på Vikingeskibsmuseet

I påskeferien  23. marts til 1. april 2024 er der ekstra meget at opleve på Vikingeskibsmuseet.

Kan I finde de skjulte spor efter vikingerne?
Workshop for børn i Vikingeskibshallen

Hver dag i påskeferien kan familier deltage i en særligt tilrettelagt børneworkshop. Her undersøger I vikingeskibet Skuldelev 5 for at finde de næsten usynlige spor, der kan afsløre viden om skibets liv og de mennesker, der sejlede med det for snart 1000 år siden.

Skærper man sit blik, når man ser på de originale vikingeskibe, kan man nemlig få øje på små detaljerne, der kan gemme på fortællinger om skibene og livet for 1000 år siden.

På samme måde som museets forskere, skal I lede efter de spor, som fortidens mennesker har efterladt sig på skibet. I workshoppen bliver I til fortidsdetektiver, der undersøger og udforsker – og sammen afslører skibets hemmeligheder.

Workshop om krisskibet i Vikingeskibshallen kl.13:30 og kl.14:30. Workshopforløbet varer ca. 30 minutter og er tilrettelagt for familier.

Tag med på handelstogtet
Familierundvisning i Vikingeskibshallen

I vikingetiden opstod de første byer i Danmark. Her mødtes handelsfolk fra nær og fjern for at købe og sælge alt fra dagligdagens husgeråd til eksotiske varer fra fjerne egne.

Familierundvisningen tager jer med på handelstogt med den norske stormand Ottar. Han sejler fra sit hjem i det nordlige Norge med kursen sat mod handelsbyen Hedeby i det sydlige Danmark. Hvad mon han har med i sit store handelsskib?

Alle deltagere i rundvisningen inddrages i fortællingen og bliver en del af historien om vikingernes togter.

Familierundvisning i Vikingeskibshallen kl. 11.30. Handelstogtet tager ca. 30 minutter og er tilrettelagt for familier.

Besøg Marinarkæologernes Værksted på Museumsøen

På Museumsøen kan i besøge Marinarkæologernes Værksted. Her arbejder marinarkæologerne i øjeblikket med to nye skibsfund.

I påskeferien står museets erfarne guider parat til at fortælle om det marinarkæologiske arbejde og de spændende fund, der ligger skjult af havet. I kan komme helt tæt på fund fra tidligere udgravninger og selv prøve kræfter med den arkæologiske metode.

Se også særudstillingen Opslugt af Havet - to skibe, der aldrig nåede havn. Udstillingen fortæller om to skibsfund, som marinarkæologerne sidste år fandt og udgravede tæt ved Københavns Havn.

Der er åbent i Marinarkæologernes Værksted på Museumsøen 10 - 15.30

Digitale fordybelser: Hør audioguide og løs digitale gåder i MuseumsMysteriet 

Lyt jer til viden om vikingernes skibe, sejladser og om liver for 1000 år siden.

Museets audioguide er tilrettelagt, så hele familien kan være med. Lydfortællingerne kan høres i 3 forskellige spor, der henvennder sig til børn, voksne og dem der virkelig vil gå i dybden med viden om vikingernes skibe.

Børn kan også prøve kræfter med det digitale spil MuseumsMysteriet, hvor I skal hjælpe med at stoppe en fæl museumstyv ved at løse gåder og finde ud af, hvad tyven pønser på at stjæle fra museet.

MuseumsMysteriet og fortællingerne i audioguiden kan hentes via museums-app’en ’Useeum’ til jeres egne smartphones.
App'en er gratis at downloade og der er vejledninger ved informationen på museet.

Udstillinger i Vikingeskibshallen:
Stig Ombord og I Vikingernes Kølvand

Udstillingen Stig ombord er en interaktiv oplevelsesudstilling, hvor I kan gå ombord i vikingeskibe og få opleve en foranderlig sørejse over åbent hav.
Skibene er udrustede til krigstogt og handelstogt. Kig i skibskisterne og se, hvad vikingerne havde med på deres lange rejser.  

I museets underetage vises særudstillingen I Vikingernes Kølvand, der fortæller historien fra udgravningen af de fem vikingeskibe i 1962, over rekonstruktion af skibene i Vikingeskibshallen til byggeriet og sejladserne med de genskabte vikingeskibe.

Stig Ombord kan ses i Østrummet i Vikingeskibshallen
I Vikingernes Kølvand kan ses i Vikingeskibshallens underetage

Se også udstillingerne på Vikingeskibsmuseets bådeværft og i Marinarkæologernes Værksted på Museumøen

Café Knarr

Her serveres mad, der er tilberedt efter principperne i 'Ny Nordisk Vikingemad'.

Vi benytter os af de råvarer, der var kendt af vikingerne, så her er hverken kartofler, tomater eller agurker, men fladbrød, kvan, havtorn og perlebyg.

Når sulten melder sig, kan I nyde en pause i hyggelige og varme omgivelser i caféen på Museumsøen

Museumsbutik

Når du besøger museet, kan du lægge vejen forbi Museumsbutikken hvor findes et stort udvalg af smykker, tekstiler og brugsgenstande i nordisk design og med inspiration fra vikingetiden.

Museumsbutikken lægger vægt på godt håndværk og naturlige materialer.

Vi har også spil, legetøj, byggesæt og spændende litteratur, til både børn og voksne og fagligt interesserede, med fortællinger og sagaer fra vikingetiden og faglig viden om den nordiske maritime kultur.