Gunvald fra Salløv

Godt 14 km syd for Hedehusene ligger den meget lille landsby Salløv. På markerne mellem Salløv og det nærliggende Snoldelev fandt bønder i 1770’erne en runesten fra tidlig vikingetid (7-800), da de sløjfede en oldtidshøj. Stenen står i dag på Nationalmuseet, hvor man på den kan læse: Gunvalds sten, søn af Roald, thul på Salhøje. Salhøje er vikingetidsnavnet på Salløv. Ordet thul er beslægtet med det oldislandske þulr, som betyder taler, vismand, skjald. Snoldelevstenen har stået på den begravelsesplads, som arkæologiske udgravninger senere har påvist på stedet med bl.a. en rig kvindegrav fra tidlig vikingetid.

Andre spændende steder fra Vikingetiden i nærheden

Begynd besøget med at indtage Borgring fra oven fra den 8 m høje udsigtsplatform ved velkomstcentret. Borgen ligger ret fremme, til højre kan man ane Køge Bugt.

► Læs mere om Borgring her

Selvom Køge Museum ligger i en fredet bygning fra 1600-tallet, så inviterer museets vikingetidsarkæolog “indenfor” i et hus fra vikingetiden.

► Læs mere om Køge Museum her

Det kuperede landskab har været særligt egnet til vikingetidens iscenesættelse af bebyggelser og gravmonumenter. Her blev Lejreskatten fundet 1850, som man i dag kan se på Nationalmuseet.

► Læs mere om Lejre Ådal her

På Lejre Museum kan man se en udstilling om Skjoldungerne, hvor man kan se de mange fund fra udgravningerne i Gl. Lejre.

► Læs mere om Lejre Museum her

Ude foran kirken står en runesten. Den har en historie, som rækker flere tusind år længere tilbage, end da den blev ristet med runer i vikingetiden.

► Læs mere om Runestenen udenfor Ansgar Kirke her