Momu - Moesgaard Museum

I Moesgaards udstilling om vikingetiden kan man komme på “opdagelsesrejse” med syv forskellige vikinger eller en arkæolog. Valget af rejseselskab afgør turen igennem de mange kulturer og samfund, som vikingerne kendte til – de hjemlige forhold i Aros’ røgfyldte, snævre gyder, gennem åbent vand og bælter til Norges fjelde eller på en flodrejse til det eksotiske Konstantinopel. I udstillingens første rum vælger man en genstand, der passer til karakteren. Den tager man med rundt i udstillingen, hvor den bruges til at starte et lydspor op, så man får vikingernes helt personlige fortællinger i øret, der passer til den valgte rejse.

Oldtidsstien

Museet er omgivet af 100 ha park, skov, åbne marker og strand. Igennem dette typiske østjyske landskab løber den ca. 4 km lange Oldtidssti, hvor man kommer med på en oplevelsesrig tur gennem oldtiden forbi rekonstruerede oldtidshuse og -mindesmærker. Turen slutter ved en omdiskuteret rekonstruktion af stavkirken i Hørning. Ruten er markeret med hvide sten med en rød plet, og skilte fortæller om de enkelte sights.

Andre spændende steder fra Vikingetiden i nærheden

Ådalen ved Århus har historisk set haft stor betydning for vikingebyen. Både trafik over land og til vands har kunnet komme igennem her, så det var let at få varer til byen.

► Læs mere om Århus her

I udstillingen kan man lære mere om Aros, som byen så ud omkring 980 på Harald Blåtands tid.

► Læs mere om Vikingemuseet i Aarhus her

Arkæologerne konkluderede, at her boede en stormand i vikingetiden. Området har været hegnet ind af en kraftig palisade.

► Læs mere om Lisbjerg Kirke her

Det var med al sandsynlighed her, at vikingerne i Aros tog hen for at dyrke de gamle guder.

►  Læs mere om Viby her

Ved Gammeltoft Vest for p-pladsen har der ligget en landsby i vikingetiden.

► Læs mere om Helgenæs her