Nymindegab Museum

I forbindelse med etableringen af en ny naturgasledning mellem boreplatformene i Nordsøen og land, stødte arkæologer på en utrolig velbevaret vejbane fra vikingetiden over det sumpede terræn ved Søvig Bæk, ca. 20 km syd for Bork. Det er en af de ældste bevarede brokonstruktioner i Danmark. Vejbanen løber i nord-sydlig retning og har været en del af ruten langs den jyske vestkyst, ca. 15 km inde i landet. Det første vejforløb blev bygget i 761 af genbrugstømmer, antageligt fra nedrevne huse og hegn, som var fældet i 741. Vejbanen gennemgik større reparationer i 785 og 791. Den sidste udbedring fandt sted i 834, hvorefter anlægget må være blevet opgivet. Vejen bestod af bærende stolper, banket ned i undergrunden, og en kørebane af brede planker. Den har været ca. 3 m bred og 50-60 m lang – kun ca. 5 m har været en fritstående bro over åbent vand i åen. Omkring 100 stolper blev gravet op til nærmere undersøgelser, men gasledningen blev flyttet, så en del af stolperne også kunne blive stående til undersøgelser i fremtiden.

Ved broen blev der også fundet en mønt slået i Bagdad 771-72, men da den sikkert har været noget tid om at komme til Vestkysten, er det umuligt at vide præcis hvornår den blev tabt ved færdsel på broen. Der er intet at se på stedet i dag, men man kan se nogle af brostolperne udstillet på museet i Nymindegab. Her er genstandene fra udgravningen af den store vikingeboplads i Henne Kirkeby også udstillet.

Andre spændende steder fra Vikingetiden i nærheden

Ved kirken i Henne Kirkeby er der informationstavler om den boplads, som lå her i vikingetiden.

 Læs mere om Bopladsen ved Henne Kirke her

Ravnunge-Tue gjorde det ikke kun i runesten på Bækkeegnen. Så langt væk som i Horne, knap 50 km vest for Bække, står endnu en af hans runesten.

► Læs mere om Hornestenen her

Stedet var i vikingetiden ramme om en bosættelse på skråningen ned mod åen.

► Læs mere om Lønborg her

Lige ved våbenhuset til Skjern Kirke, står to sten, som begge omtaler Osbjørn.

► Læs mere om Skjernstenen her

I Østjylland falder man næsten over runesten, men på samme breddegrad mod vest er runesten bemærkelsesværdigt fraværende – bare to sten er fundet.

► Læs mere om Runesten ved Ådum Kirke her