Vikingerne og vejret

Sejlads på Roskilde Fjord i færøbåden Storkjoven
Udgivet 04/08-2021

Vejret er i vælten, og det er Vikingeskibsmuseet også. TV2 Vejret lagde vejen forbi i denne uge, og DR's Vores Vejr tilbragte en hel dag på museet, hvor de kom ud at sejle, lærte om bådebygning og fik gode råd om vejret med hilsen fra vikingetiden.

Når vejrredaktionerne lægge vejen forbi, handler det jo selfølgelig om - vejret. Men, der blev også plads til at få delt viden om, hvordan vejret påvirkede vikingerne, og hvordan de udnyttede vejret på deres lange sejladser.

Vikingernes bådebygning

Bådebyggerne kunne fortælle, at vejret faktisk påvirkede bådebyggeriet i vikingetiden - og også gør det, når de rekonstruerer vikingeskibe. 
Vikingerne byggede skibe udendørs, ligesom vi stadig gør på bådeværftet i dag. Når sommeren er tør og solrig, kan træet tørre ud for hurtigt og tage skade, allerede mens skibet bliver bygget.

Bådebyggerne bruger friskt - og ikke lagret - egetræ, som man også gjorde det for tusind år siden. Det er nemt at forarbejde, men når det kommer ud i solen tørrer det hurtigt og kan dermed begynde at flække. Derfor er det vigtigt at skærme træet for solens hårde stråler, og derfor smøres tømmeret med tjære og olie, så udtørringen går langsommere. 

I en våd og overskyet sommer vil udtørringen af tømmeret ikke være så voldsom, og i 'våde' somre har det været lettere for håndværkerne at sikre, at træet ikke flækker. 

Sejlads på Roskilde Fjord

Efter at have hørt om vejret indflydelse på bådebyggeriet, blev det også muligt at tage 'Vores Vejr' med ud på vandet i en båd, bygget på Vikingeskibsmuseet. 
Sejladsen foregår i en færøsk båd, navnet er Storkjoven. Båden er klar, og besætning stiger om bord. Først skal båden ros ud af havnen, og da båden er kommet ud af havnen, sættes et stort, flot sejl.
Årene lægges på plads i siderne af skibet igen - nu skal der sejles!

Der er god vind, så da sejlet er oppe, tager vinden fat, og båden får fart på ude på Roskilde Fjord. Det er en god sejladsdag med tilpas meget vind, så farten kan mærkes i ansigtet og håret blæses igennem, mens båden suser afsted på vandet.

Om vinteren slås vindene og havet er farligt

Vikinger havde respekt for vejrets kræfter. I håndskriftet 'Kongespejlet' ('Konnungs Skjuggsjá) fra ca. 1230, fortæller en far sin videbegærlige søn, hvordan han skal bære sig ad med købmandsfærd over havet. Erfaringerne er hentet fra generationers havsejladser og er en vigtig kilde til vores viden om vikingernes sejladser.

I 'Kongespejlet' kan man blandt andet læse, at man ikke må sejle havsejlads sent på efteråret: 
"På den tid, da 16. oktober går ind, begynder østenvinden at blive uglad, fordi han føler sig sat fra bestillingen og hans hovedpryd, guldkronen, er taget fra ham. Derpå sætter han en skydækket hat på sit hoved og puster tungt i stor vrede..."

Herpå følger en meget poetisk fortælling om, hvordan alle vindene kommer i forbitret strid indtil den 16. marts, hvor solen igen begynder at vokse og få magt.
"Og da bliver der fred mellem alle vindene på ny, for da længes de alle efter at ta' et hvil efter al deres vrede og blæseri."

Sejl kun 'landeimellem' på åbent hav fra 1. april til 1. oktober, for at sejle, når vindene holder fred, er budskabet til sønnen.

Budskabet, der stadig gælder

Og det budskab gælder faktisk den dag i dag. Vikingeskibsmuseet må- i følge Søfartsstyrelsen, der giver tilladelserne til sejlads med publikum - sejle med gæster fra 1. maj til 30. september.

Vi må dog sætte bådene i vandet allerede fra 1. april, hvor de frivillige, trænede bådelaug må sejle i museets skibe for at træne.  

Alle kan komme med ud i museets både

Hvis I skulle have fået lyst til en fantastisk oplevelse på Roskilde Fjord, er det muligt at deltage i vores daglige bådture på Roskilde Fjord. Billetter købe i billetsalget på dagen, og kan ikke reserveres. 
» Læs mere om de daglige bådture her ...

Er I en gruppe, er det også muligt at booke en eller flere både til jer selv. Her bestemmer i selv, hvor lang tid I vil sejle, og om I skal for eksempel skal have picnic-kurven med og spise med udsigt til den smukke Roskilde Fjord. 
Vi laver arrangementer til firmagrupper, foreninger, skoler og klubber, og en sejltur kan eksempelvis kombineres med rundvisning eller teambuilding.

» Læs mere om sejlture for grupper her ...

Fakta om sejlads for grupper:

Bestilling: 
Turen bestilles ved henvendelse til Vikingeskibsmuseets booking, som gerne besvarer spørgsmål og hjælper med at arrangere en oplevelse på vandet.

E-mail: Booking(a)vikingeskibsmuseet.dk
Tlf.: +45 46 300 253, Alle hverdage kl. 10-14.

Pris pr. person:
295,00 DKK for 50 min.
330,00 DKK for 1 time og 20 min.
365,00 DKK for 1 time og 50 min.
+ 75,00 DKK pr. ekstra time.

Tillæg ved sejlads i weekenden. Kontakt bookingen for mere information.
Køb af gruppesejlads giver adgang til Vikingeskibsmuseets udstillinger og aktiviteter i museets almindelige åbningstid den dag, sejladsen finder sted. 

Antal deltagere:
Minimum 4 voksne (dog betaling for minimum 8 personer).
Der kan bookes flere både, så også store grupper kan komme ud at sejle.
Vi har derfor ikke noget fast max. på deltagerantallet.

Begrænset antal pladser til børn:
Børn skal minimum være 4 år for at kunne deltage.
Pris pr. barn: 250,00 DKK + 75,00 DKK pr. ekstra time. Vikingeskibsmuseets Skoletjeneste arrangerer sejlture for skoler og øvrige børnegrupper.

Vejret:
Hvor turen går hen afhænger af vejr, vind og besætning. Medbring altid praktisk, vandtæt og varmt tøj. Når det blæser, er det koldere og mere vådt på vandet end på land.