Foredrag om ornamenter og galionsfigurer på flådens skibe i 1600-tallet - Kongens bling!

Tirsdag den 29. marts 2022 kl. 19.30  Foredrag om ornamenter og galionsfigurer på flådens skibe i 1600-tallet - Kongens bling!
Udgivet 01/03-2022

Tirsdag den 29. marts 2022 kl. 19.30 lægger Vikingeskibsmuseet hus til det spændende foredrag 'Ornamenter og galionsfigurer på flådens skibe i 1600-tallet' med bygningskonstruktør og forfatter, Jens Riise Kristensen.

Foredrag: Ornamenter og galionsfigurer på flådens skibe i 1600-tallet

Tirsdag den 29. marts 2022, kl. 19.30

Forfatter og bygningskonstruktør Jens Riise Kristensen fortæller om ornamenter og galionsfigurer på flådens skibe i 1600-tallet.

1600-tallet var skibsdekorationernes guldalder. De lange galioner i stævnen, og navnlig de høje agterspejle, gav store muligheder for billedskærere og malere. Kongens skibe blev sejlende gallerier "til Rigets Ziir og Reputation". 

Jens Riise Kristensen fortæller levende om skibenes imponerende dekorationer og om, hvordan Kongens udtrykte sin magt og vælde gennem skibenes kunst og pragtige dekorationer - Kongens 'bling'!

Hvornår: Tirsdag den 29. marts 2022 kl. 19.30.

Foredrag og særudstilling

Foredraget er arrangeret i forbindelse med Vikingeskibsmuseets aktuelle særudstilling 'I røg og Brand - Slaget i Femern Bælt 1644'.
Udstillingen - der kan ses i museets underetage - viser en række fund som museets marinarkæologer har bjerget fra havbunden i forbindelse med udgravningen af de skibe, der forliste i slaget i 1644 Udstillingen fortæller, blandt andet gennem et stort, animeret maleri, historien om det fatale søslag, om de begivenheder, der gik forud - og om det, slaget førte med sig.

Inden foredraget er det muligt at se særudstillingen fra kl. 19.00.

En farverig fortælling

Flot har det set ud, da Christian 4.'s flåde lå for anker tæt ved Lollands flade kyst i efteråret 1644. Farverige flag og vimpler blafrede i vinden. De fineste skibe var overdådigt dekoreret med utallige figurer, ornamenter, våbenskjolde og bemalinger i flotte farver. Fremtoning havde stor betydning, for kongens skibe var bærer af et budskab. En fortælling om overskud, viden, kultur og magt. Flådens skibe var som de kostbare slotte, der ifølge Christian 4. var bygget til ”rigets ære og tjeneste”.

Fakta om foredraget:

'Ornamenter og galionsfigurer på flådens skibe i 1600-tallet'

Foredragsholder: Jens Riise Kristensen, bygningskonstruktør
Dato: Tirsdag 29. marts 2022
Tidspunkt: kl. 19.30
Varighed: ca. 60 min.
Pris: 135 kr. + 15 kr. gebyr – dækker både foredrag og entré

» Køb billetter på BilletExpressen...

Om særudstillingen 'I Røg og Brand'

Vikingeskibsmuseet viser udstillingen om de marinarkæologiske undersøgelser i Femern Bælt, der afslørede de grusomme rester efter de tre krigsskibe, der gik tabt i søslaget i Femern Bælt i 1644. 

Fundet af skibene har kastet nyt lys over 'Torstenssonfejden', der udspillede sig fra 1643 til 1645, og som udgjorde en af de mange fejder i arvefjendeopgøret mellem Danmark og Sverige.

Det er en historie, der forgrener sig i utallige fortællinger - fra skibsvragene SWARTE ARENT, DELMENHORST og LINDORMEN, kampen om magten i Europa og den danske flådes mange krige til søs, til skibsbygning i 1600-tallet og smukt udskårne galionsfigurer.

Fakta om særudstillingen:

Særudstillingen 'I Røg og Brand – Slaget i Femern Bælt, 1644' kan ses på Vikingeskibsmuseet i Roskilde frem til marts 2023.

Der er indlånt genstande fra:
Nationalmuseet, Landesmuseum Schleswig-Holstein, Femern A/S samt Køge Maritime Modelbyggerlaug.

Udstillingen er skabt i samarbejde med designfirmaet Yoke Aps.

Særudstillingen er støttet af:
Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond, Beckett-Fonden, Brebølfonden, A/S D/S Orients Fond og Furi Appel og Gunnar Niskers Fond til Almennyttige Formål.

Udstillingen ledsages af et formidlingsprogram med online genstandskatalog, foredrag, essays og rundvisninger.

» Følg dette link for at læse mere om udstillingen på Vikingeskibsmuseets hjemmeside


Oprettet af Rikke Tørnsø Johansen