Få mere at vide: On-line udstilling, essays og film

Genstande i udstillingen 'I Røg og Brand' på Vikingeskibsmuseet.
Udgivet 03/08-2021

Gå på on-line opdagelse i de arkæologiske genstande, der vises i særudstillingen 'I Røg og Brand' og læs uddybende essays om de mange historiske emner, der knytter sig til fortællingen om de tabte skibe fra 'Slaget i Femern Bælt, 1644'.

On-line genstandskatalog

Da marinarkæologerne i 2012 og 2020 fandt de forliste skibe på bunden af Femern Bælt, var det første gang i næsten 400 år, at et menneske senest havde set skibene.
Skibene lå, som de faldt i søslaget. Uforstyrrede med deres kanoner og levn af mandskabet og udrustning.

Skibene skal blive liggende på havbunden, gemt under sand for eftertiden. Men i løbet af de marinarkæologiske undersøgelser bjærgede arkælogerne en række genstande fra skibene. Genstandende giver et indtryk af ildkampen til søs, livet ombord på flådens skibe og viser kunstfærdige udsmykninger af bronzekanoner.

Det on-line genstandskatalog viser et udsnit af de genstande, der er udstillet i 'I Røg og Brand', og ledsages af små uddybende fortællinger, der kan læses i ro og mag hjemme i sofaen før eller efter besøget i særudstillingen.

» Tryk her for at udforske det on-line genstandskatalog ...

Essays belyser den dramatiske historie

For at giver et endnu mere nuanceret billede af den komplicerede storpolitik, der udspillede sig i tiden omkring 'Slaget i Femern Bælt' i 1644, har vi fået lov til at bringe et række essays fra danske og udenlandske eksperter.
Essaysne er skrevet netop til denne særudstilling og uddyber de store geopolitiske perspektiver i Torstensonfejden og 30-årskrigen og zoomer helt ind på detaljer i skibsbygning og krigsførelse i 1600-tallet.
Historien bringes op i nutiden med et blik på, hvad skibsvragene kan fortælle os i dag.

» Tryg her for at læse essays ...

Genstande og essays vil blive tilføjet løbende gennem hele udstillingsperioden fra 29. april 2021 – 1. marts 2022.

Film

Med en række små film, produceret under opbygningen af udstillingen, inviterer vi dig bag kulissen til arbejdet med at udvælge, transportere og placere skibsmodeller og marinarkæologiske genstande i udstillingen.

» Se filmen fra udstillingsåbningen og små kortfilm om arbejdet med tilblivelse af udstillingen ...

Fakta om udstillingen:

Særudstillingen 'I Røg og Brand – Slaget i Femern Bælt, 1644' kan ses på Vikingeskibsmuseet i Roskilde frem til 1. marts 2022.

Der er indlånt genstande fra:
Nationalmuseet, Landesmuseum Schleswig-Holstein, Femern A/S samt Køge Maritime Modelbyggerlaug.

Udstillingen er skabt i samarbejde med designfirmaet Yoke Aps.

Særudstillingen er støttet af:
Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond, Beckett-Fonden, Brebølfonden, A/S D/S Orients Fond og Furi Appel og Gunnar Niskers Fond til Almennyttige Formål.

Udstillingen ledsages af et formidlingsprogram med online genstandskatalog, foredrag, essays og rundvisninger.

» Følg dette link for at læse mere om udstillingen på Vikingeskibsmuseets hjemmeside


Oprettet af Rikke Tørnsø Johansen