Mejrup Gravhøj

På kirkegården har der siden oldtiden ligget en gravhøj – et sagn fortæller, at de tre kirker i Mejrup, Måbjerg og Møborg, som ligger på en lige linje ud mod Nissum Fjord, var bygget af tre møer, som blev begravet i højen på kirkegården. Hvis kirkerne var i forfald, så skulle der være penge nok i højen til at genopbygge dem. Men hvis nogen derimod graver i højen for at få fat i pengene til andet formål, så vil pesten bryde ud.

Modige arkæologer har dog alligevel vovet pelsen og udgravet højen, som viste sig at være fra vikingetiden. Rundt om højen fandt de spor efter en bebyggelse, som ligeledes stammer fra vikingetiden.

Andre spændende steder fra Vikingetiden i nærheden

I udstillingen af lokale oldtidsgenstande på Holstebro Museum får man indtryk af vikingetiden i Vestjylland.

► Læs mere om Holstebro Museum her

Lige inden Vesterhavskysten rammer Limfjordens munding og 4 km fra kysten ligger Rammedige – en tilflugtsborg og voldanlæg fra jernalderen.

► Læs mere om Rammedige her

Man kender ikke meget til Viborg før slutningen af vikingetiden. Men der har mindst været en landsby på stedet i 900-tallet, og senest omkring år 1000 må byen have haft en vis betydning.

 Læs mere om Viborg her

I dag er kun kirken tilbage, og da den blev restaureret i 1950 af Nationalmuseet dukkede Asmildstenen op i den ydre kirkemur til nordtårnet.

► Læs mere om Asmildstenen her

Indmuret i den sydvendte mur på Hanning Kirke, sidder områdets anden runesten.

► Læs mere Runesten ved Hanning Kirke her