Sejl i vikingernes kølvand på Roskilde Fjord

Sejl ud i museets klinkbyggede træbåde hele sommeren og bliv klogere på vikingernes sejladsteknikker. Copyright: Vikingeskibsmuseet i Roskilde
Lad dig føre af historiens vingesus, når I stævner ud fra Roskilde Fjord i de traditionelle, nordiske træbåde.
Udgivet: 07/05-2025

Nu kan du igen opleve historien i bevægelse. På Vikingeskibsmuseet foregår formidling af vikingetidens søfart også under åben himmel, med vand under kølen og blæst i håret, når museets gæster hver dag sejler ud i en af vikingeskibenes efterkommere på fjorden.

Der lyder et lille plask hver gang årerne rammer vandet. Den traditionelle træbåd rykker sig fremad i takt med den rytme besætningen har fundet i fællesskab. 

Båden driver ud af havnen og bevæger sig roligt ud i den blå del af Nationalpark Skjoldungernes Land - Roskilde Fjord. Og mens besætningen ihærdigt ror sig afsted, kommer de stille og roligt tættere på den maritime historie og vikingetidens søfolk. 

Hver sommer inviterer vi vores gæster med ud at sejle i de traditionelle, nordiske træbåde, og turene ud på fjorden er langt mere end en turistattraktion. Det er en del af en bevidst strategi om at gøre kulturarv levende og sanselig.

"Når vores gæster sejler med de nordiske klinkbyggede både, får de en direkte fornemmelse af, hvordan vikingernes sørejser må have været. Det handler ikke kun om at forstå skibenes konstruktion og materialer, men også om at mærke elementernes kraft, vindens retning og vandets bevægelser," fortæller leder af sejladstjenesten, Tom Nicolajsen.

Gæsten som besætningsmedlem

På sejlturen vil I opleve, hvordan det var at være viking til søs. Vi benytter nemlig præcis de samme drivmidler, som vikingerne gjorde; årer og det firkantede råsejl. 

Du og den øvrige besætning ombord deltager aktivt i sejladsen med at ro, sætte sejl og udføre andet 'sømandsarbejde'.

På dage med vind får du lov til at mærke vindens kræfter i råsejlet, og med sved på panden kan du lytte til den taktfaste plasken, når årene bryder vandoverfladen.

En uvurderlig kulturarv

De både, som museets gæster sejler ud i, er traditionelt byggede nordiske træbåde – konstrueret med den såkaldte klinkbygningsteknik, hvor skrogets planker overlapper hinanden. Denne håndværkstradition har været anvendt i Norden i mere end 1000 år og er grundlaget for både vikingeskibe og senere tiders brugsbåde.

I 2021 blev den nordiske klinkbådstradition optaget på UNESCOs liste over menneskehedens immaterielle kulturarv, som et fællesnordisk bidrag. Vikingeskibsmuseet har spillet en central rolle i dokumentationen af traditionen og i formidlingen af dens betydning.

Museets marinarkæologer, traditionelle håndværkere, bådebyggere og frivillige bådelaugmedlemmer samarbejder om at videreføre denne tusindårige tradition, når vi bygger og sejler nordiske klinkbyggede træbåde på museet. 

Så tag dine venner og familie med eller kom forbi selv og mærk den nordiske kulturarv glide hen over vandet. 
 

Praktiske informationer om daglige sejladser
Turen varer cirka 1 time 
- herunder udlevering af redningsvest og introduktion til skib, roning og sejlads.

Priser: 
300 kroner per voksen
140 kroner per barn (4-17 år)
Prisen er inklusiv entré til museet.

Køb billet til udvalgte afgange online
Øvrige sejladser købes på museet på dagen for dit besøg efter først-til-mølle princippet.


Oprettet af Carla Kjeldgaard Clausen