Vinter på Bådeværftet

Sommersolen har skinnet ned over Vikingeskibsmuseet og bådebyggerne det meste af sommeren. På værftet har der været travlt med både kløvninger og byggeriet af den nye rekonstruktion af Skuldelev 5-skibet. Dette projekt er nu sat på pause indtil sommerens varme vejr igen gør sit indtog i Danmark.

Imens har bådebyggerne dog stadig travlt med både vedligehold, reparationer og byggerier indendørs i værftshallen. Følg blot lyden af værktøjets hamren og huggen for at finde ud af, hvilket skib bådbyggerne arbejder på.

Værktøjsreplikaer fra vikingetiden 

I Værftshallen kan du opleve udstillingen om bådebyggernes værktøj. Værktøjet, som museets bådebyggere benytter sig af, er tro kopier af arkæologiske fund af vikingernes værktøj. Der er udstillet mange forskelligformede økser og andet huggeværktøj, der giver bestemte snit. 

Hvert værktøj har en helt speciel funktion og i Værftshallen kan du studere dem helt tæt på dem. Måske du endda kan genkende forfædrene til det værktøj I har derhjemme?

Bådebyggerne er dybt afhængige af deres værktøj, så gæster får ikke selv mulighed for at hugge med det. Til gengæld kan du se, hvilket værktøj bådebyggerne benytter til de aktuelle byggeprojekter - og du er velkommen til at spørge nærmere ind til, hvorfor netop dette stykke værktøj er i brug.

Klinkbygning over vinteren

I Værftshallen finder du bådebyggerne, der i læ fra vinterens kulde udfører det smukke og gamle håndværk – at bygge klinkbåde. Traditionen med at bygge de nordiske klinkbyggede både, er så vigtigt at holde fast i, så UNESCO i december 2021 besluttede at sætte klinkbådstraditionerne på deres liste over immateriel kulturarv.

Over vinteren skal der bygges traditionelle egnstypiske træbåde til Nationalpark Skjoldungernes Land, som har bestilt i alt fem både. Den første båd ligger allerede klar i Jyllinge Fiskerihavn.

De fem smukke både bliver fordelt rundt omkring ved kysten til fjorden. Du kan derfor følge med i byggeprocessen og senere på året selv sejle i en af de traditionelle både. Det giver en mulighed for at forstå og få en følelse med traditionerne omkring de klinkbyggede både på et helt andet niveau.

Reparationer og vedligehold

Når bådsamlingen står trygt på land, gennemgår bådebyggerne hvert fartøj grundigt. Det er vigtigt for at skibene kan sejle med tusindvis af museumsgæster og frivillige i de varme måneder.

Værftet udarbejder planer for både større og mindre reparationer, som bådebyggerne arbejder på i løbet af vintermånederne. Nogle af de mindre både vil blive rykket ind under halvtaget foran Café Knarr for at blive repareret, mens andre reparationer vil blive udført der, hvor bådene er blevet trukket i land for vinteren på græsplænen foran Vikingeskibshallen. 

Værftspladsen

Selvom bådebyggerne er søgt inden for i Værftshallen hen over vinteren, kan du stadig se udstillingen om bådebygning i vikingetiden og se billeder og tegninger fra byggeriet af Skuldelev 5. 

Mens du oplever udstillingen, kan du lade din fantasi få frit spil, når duften fra træspånerne og lyden af øksehug fra Værftshallen bringer dig tilbage til dengang vikingerne byggede og sejlede klinkbyggede både på netop dette sted for 1000 år siden.

FAKTA om Bådeværftet i vintersæsonen (1. november - 1. maj):

Værftshallen er åben for publikum på alle hverdage.
Den udendørs værftsplads kan besøges alle dage.

Mød bådebyggerne. Alle hverdage 10-16:
I værftshallen bygges traditionelle fjordbåde til Nationalpark Skjoldungernes Land.
På værftspladsen og foran Vikingeskibshallen bliver de rekonstruerede vikingeskibe tjekket igennem for skader og repareret. 
Rekonstruktionen af Skuldelev 5 - et vikingeskib fra ca. 1040 - bliver genoptaget til sommer.

Udstillinger på Bådeværftet. Alle hverdage 10-16:
I værftshallen vises udstillingen om UNESCO nomineringen af de nordiske klinkbygningstraditioner.
I værftshallen udstilles bådebyggernes kopier af vikingetidens værktøj.

Udstillinger på Værftspladsen. Alle hverdage og weekender 10-16:
Gæster kan opleve udstillingen om bådebygning i vikingetiden på værftspladsen.
Rekonstruktionsarbejdet med Skuldelev 5 vil blive overdækket og kan udforskes på egen hånd. 

Rundvisninger i vinterhalvåret
I vinterhalvåret er der rundvisninger i Vikingeskibshallen.
11.00: Rundvisning i Vikingeskibshallen (Engelsk, 50 min.)
13.00: Rundvisning i Vikingeskibshallen (Dansk, 50 min.)
Rundvisninger på bådeværftet vender tilbage til foråret.