Ligesom vikingerne, haler Vikingeskibsmuseet sin bådsamling på land sidst på efteråret, og de smukke skibe ligger nu stolte og stille foran Vikingeskibshallen. De smukke sillouter på land er et sikkert tegn på vinterens komme, og vinteren er en helt særlig tid på Vikingeskibsmuseet. Hvor sommeren byder på fart over feltet og et væld af aktiviteter, indbyder vinteren til stille reflektion, fordybelse og samvær.
De maritime kronjuveler
I Vikingeskibshallen er de 5 Skuldelev skibe udstillet, med deres forhenværende hjem - Roskilde Fjord- som bagtæppe. Skibene kommer for alvor til deres ret i vinterhalvåret, hvor I kan opleve dem i det klare vinterlys med både ro og plads til at komme helt tæt på - måske tæt nok, til at opdage nogen af deres hemmeligheder?
I kan for eksempel udforske Skuldelev 5, der helt fra starten er bygget med en blanding af nyt og genbrugt tømmer. Ser I godt efter, kan I måske finde den udskårne dekoration i Ringerike stil - den eneste udsmykning af denne slags, vi har set på fund af danske vikingeskibe. Eller de lukkede årehuller, et levn fra en reperation hvor bordgangen blev udskiftet med en ny planke, hvis eksisterende årehuller ikke passede til skibets tofter (robænke) og dermed oprindelige åreplacering. Årehullerne blev derfor lukket med små træplader, og nye årehuller blev skåret ved siden af.
» Læs mere om de fem Skuldelevskibe her...
De skjulte historier
Vil du have hjælp til at afkode skibene og deres hemmeligheder, kan du gå med på de daglige gratis rundvisninger i Vikingeskibshallen, på henholdsvis dansk og engelsk.
Hør historien om udgravningen af de 5 originale vikingeskibe ved Skuldelev og skibenes betydning for mennesker og samfund i vikingetiden. De 5 Skuldelevskibe, som er udstillet i Vikingeskibshallen, gemmer på utallige spændende historier. En af de allerbedste måder at få mere viden om vikingerne og deres skibe, er ved at gå med på vores daglige gratis rundvisning. Her fortæller Vikingeskibsmuseets formidlere om museets arbejde med at afvriste Skuldelevskibene deres hemmeligheder.
» Læs mere om de daglige rundvisninger her...
Et univers for hele familien
Museets audioguide giver adgang til spændende historier om de vidtberømte vikingeskibe, der gemmer på fantastiske historier om en fjern fortid med uhyggelige krigstogter og handelsrejser til fjerne egne, om søfolkene ombord og om livet ved havet for 1000 år siden.
Lydfortællingerne kan høres i 3 forskellige 'spor', der passer til alder, og den tid man har til museumsbesøget. Det børnevenlige spor er den korteste udgave, mens det mere voksenvenlige spor har flere detaljer og tager lidt længere tid at lytte til.
» Læs mere om vores audioguides her...
I kan også give jer i kast med MuseumsMysteriet - en digital skattejagt, der fører jer rundt mellem vikingeskibene på en sjov, underholdende og overraskende måde.
» Læs mere om MuseumsMysteriet her...
Stig ombord og slip fantasien løs
I Vikingeskibshallen kan man også opleve oplevelsesudstillingen 'Stig Ombord', hvor rummets vægge er oplyste af en videoprojektion, der viser udsigten fra et sejlende vikingeskib - fra stille, rolig morgen til mørk nat i stormende kuling.
Man kan gå ombord i to store genskabte skibe og mærke suset fra de store have eller fordybe sig i oplevelsesvæggen, hvor man kan finde ud af, hvad vikingerne sejlede med i deres skibe.
» Læs mere om Stig ombord her...
I vikingernes kølvand
I underetagen i Vikingeskibshallen vises udstillingen 'I vikingernes kølvand', om hvordan vores bådebyggere bygger sejlende, genskabte skibe ud fra de fem enestående vikingeskibe, der blev udgravet ved Skuldelev i 1962. Udstillingen tager de besøgende med gennem hele Vikingeskibsmuseets arbejdsfelt fra de arkæologiske udgravninger over rekonstruktion og til de imponerende forsøgsrejser med de 'nye' vikingeskibe.
» Læs mere om 'I vikingernes kølvand' her...
Et levende bådeværftet
I Værftshallen finder du bådebyggerne, der i læ fra vinterens kulde udfører det smukke og gamle håndværk – at bygge klinkbåde.
Over vinteren skal der bygges traditionelle egnstypiske træbåde til Nationalpark Skjoldungernes Land, som har bestilt i alt fem både. Den første båd ligger allerede klar i Jyllinge Fiskerihavn.
De fem smukke både bliver fordelt rundt omkring ved kysten til fjorden. Du kan derfor følge med i byggeprocessen og senere på året selv sejle i en af de traditionelle både. Det giver en mulighed for at forstå og få en følelse med traditionerne omkring de klinkbyggede både på et helt andet niveau.
På værftspladsen bliver de rekonstruerede vikingeskibe tjekket igennem for skader og repareret. I kan følge bådebyggernes arbejde alle hverdage fra 10-16.