Stig Ombord

Vikingeskibsmuseets udstilling Stig Ombord er en grundfortælling om rejsen over åbent hav; alt det besætningen ser, hører, føler og mærker på egen krop - imens dagen går fra klar og lysende morgenstund til et omsluttende mørke. Når vejret skifter fra vindstille og næsten blændende solskin, til storm, tordenvejr og høj sø fornemmes det klart, hvordan stemningen ændrer sig fra kedsomhedens sløvsind til dramaets energi.

Omkring de to skibe - handelsskibet og krigsskibet - gøres væggene levende med en cinematisk projektion af horisonten i det fjerne, hvor det klart fornemmes, hvordan bølger og bevægelser følger skrogets rytme i vandet. Lyset fra 30 LED lamper lægger sig som et hvælv af skiftende farver over rummet, og lyskegler mødes i en svævende stjernehimmel. Hertil lægges lydoptagelser fra Havhingsten og Ottars faktiske togter, som er komponeret til en lydkulisse af knirken fra masten, susen fra vinden, skippers kommandoer og bølger, der slår mod skibssiden. 

De to skibe scenograferes med udstyr og handelsvarer, der understreger deres funktion og opfordrer til at gå på opdagelse; lette låget på tønder og kister, åbne dørken og kikke under dæk, gå til ro i de bløde skind i skibsteltet og prøve kræfter med rollen som rorgænger.

En sættekasse med montrer, skuffer, citater, billeder og tegninger fylder rummets ene væg.
Væggens indhold beretter om genstandene i og livet ombord.

Udstillingen er støttet af: Kraks Fond

Design og produktion: Vikingeskibsmuseet i samarbejde med scenograf Sarah Piyannah Cederstrand og det digitale designbureau Yoke.
Tryk: Vangsgaard A/S
Illustrationer: Marianne Bloch Hansen
Epoxy gulv: Perssons gulvteknik
Lys: Yoke og Instalight
Smedearbejde: Smededesign
El-arbejde: Bøttcher:Fog

ADVARSEL: Udstillingen indeholder lys, der muligvis kan fremprovokere anfald hos personer med fotosensitiv epilepsi.