Lørdag den 5. maj. Fremtidig sikring af skibsvraget

Ved siden af dykkerarbejdet på bunden, arbejder marinarkæologerne med at indsamle oplysninger om strøm- og bundforhold på fundstedet. Kortlægningen af strømforholdene og viden om sedimentssammensætningen er afgørende for valget af metode til sikringen af skibsvraget efter undersøglesen. Derfor placerer marinarkæologerne en strømmåler, der skal registrere strømforholdene den næste måned. Når strømmåleren er sat ned på bunden, tjekker teknikkerne fra JD-Contractor om den står som den skal, ved hjælp af en fjernstyret mini-ubåd - en såkaldt ROV. Ved at bruge ROV'en i stedet for dykkerer til at tjekke udstyr på bunden, sparer holdet dykkertid, der i stedet kan bruges til selve undersøgelsen af vraget.

Lørdag d. 5. maj. Staffan von Arbin klargør strømmåleren som skal registrere strømforholdene den næste måned. Kortlægning af strømforholdene kan være afgørende for valg af metode til sikring af vraget efter undersøglesen. Foto: Morten Johansen
Lørdag d. 5. maj. Staffan von Arbin klargør strømmåleren som skal registrere strømforholdene den næste måned. Kortlægning af strømforholdene kan være afgørende for valg af metode til sikring af vraget efter undersøglesen. Foto: Morten Johansen, Vikingeskibsmuseet.
Lørdag d. 5. maj. Morten Vendelbo, JD-Contractor hejser ROVen i vandet så den kan følge strømmålerens placering på bunden. Foto: Morten Johansen, Vikingeskibsmuseet.
Lørdag d. 5. maj. Morten Vendelbo, JD-Contractor hejser ROVen i vandet så den kan følge strømmålerens placering på bunden. Foto: Morten Johansen, Vikingeskibsmuseet.
'NAJA', som normalt bruges til at lægge 'VINA's store ankre ud, er ankommet for at hente marinarkæologerne Athena og Mikkel, som skal hjem friuge. Ved samme lejlighed tages denne uges affald med i land. De to store hvide lastsække er fyldt med sorte af
'NAJA', som normalt bruges til at lægge 'VINA's store ankre ud, er ankommet for at hente marinarkæologerne Athena og Mikkel, som skal hjem friuge. Ved samme lejlighed tages denne uges affald med i land. De to store hvide lastsække er fyldt med sorte affaldssække. Foto: Morten Johansen, Vikingeskibsmuseet.