Vikingeskibets hemmeligheder - Rundvisning om et 1.000-årigt krigsskib

Vi bygger et nyt vikingeskib. Skibets lange køl har bådebyggerne allerede lavet færdig, og den ligger nu strakt på byggebeddingen. Kølen er skibets rygrad, herfra vil skibet vokse frem over de næste 4-5 år. Projektet tager afsæt på den viden, vi har fra undersøgelserne af det originale vikingeskib, der er udstillet på Vikingeskibsmuseet.

Byggeriet af rekonstruktionen kræver stor erfaring i fortidens bådebygningshåndværk og kendskab til vikingetidens særlige materialer og teknikker.

Særrundvisning om krigsskibet fra fund til rekonstruktion

Kom med på rundvisning, der går bag om, hvordan vi rekonstruerer vikingeskibe.

Rundvisningen starter i Vikingeskibshallen. Her er originalskibet udstillet sammen med de fire andre vikingeskibe, der til sammen udgør et af verdenshistoriens vigtigste skibsfund.

Skuldelev 5 - et krigsskib fra fortiden

Skuldelev 5, kalder vi det originale skib i dag. Det er et slankt krigsskib på 17 meters længde, der blev bygget i Skandinavien omkring år 1030.

Vi har ingen skriftlige beretninger, der kan fortælle os, hvem der fik skibet bygget, eller hvorfor det var nødvendigt at have et krigsskib i sin flåde.

Men der er nogle – nærmest usynlige – spor på det ældgamle skibstømmer, som museets eksperter har gransket. Sporene afslører en række hemmeligheder om skibets konstruktion og brug, men der er stadig store spørgsmål, som vi forsøger at vriste ud af skibet.

Hvorfor bygger vi rekonstruktioner af Vikingeskibene?

Selv om vi nøje studerer de originale skibe, er der spørgsmål vi aldrig ville kunne få svar på, hvis ikke vi afprøver teorierne. I dag har vi viden om vikingernes skibe og sejladser, vi aldrig kunne få, hvis ikke vi havde testet skibene i virkeligheden. Derfor bygger vi nu en rekonstruktion af krigsskibet.

Men det er ikke første gang, at museet bygger en rekonstruktion af Skuldelev 5-skibet. For snart 30 år siden søsatte vi vikingeskibet ’Helge Ask’.

Nu skal det samme skib rekonstrueres og bygges igen. Hvorfor?

Helge Ask blev bygget for 30 år siden

Rundvisningen går fra Vikingeskibshallen og ud på Museumshavnen, hvor vores vikingeskibe ligger side om side.

Hvad har vi lært af at sejle med Helge Ask gennem alle disse år, og hvad kan vi finde ud af om vikingerne ved at bygge skibet en gang til?

Besøg på bådeværftet

Lyden af øksehug og duften af frisk trætjære trækker fortællingen videre. De store egestammer og bunker af krumtømmer ligger på værftspladsen. Det er materiale til skibets planker og indvendige dele. Bådebyggerne omdanner det friske egetræ med kopier af vikingetidens værktøj. Ingen sav – for dem brugte vikingerne ikke -  men økser, bor og stemmejern.

Rundvisningen slutter på værftspladsen. Turen fra det originale skibsfund til rekonstruktion giver indsigt i de store spørgsmål: Hvorfor bygger vi Skuldelev 5 endnu engang. Hvad er anderledes nu? Og hvorfor gjorde vi ikke sådan for 30 år siden - er vi blevet klogere eller er vi kommet tættere på sandheden siden da?