Stig Ombord - en udstilling der slipper fantasien løs

Udstillingen 'Stig Ombord' udfordrer dine sanser. Gå ombord i vikingeskibet. Oplev solopgangen i vindstille vejr og nattens tætte mørke i stormende kuling. 

Få oplevelsen af at være ombord i et vikingeskib på en foranderlig sørejse over åbent hav. Alt det man ser, hører, føler og mærker, når man står til søs i et vikingeskib, mens dagen går fra klar og lysende morgenstund til et omsluttende nattemørke, og vejret skifter fra vindstille med et blændende solskin - til storm, torden og høj sø.

Et døgn til søs tager 10 minutter.
Hele stemningen i rummet skifter fra vindstille sløvsind til stormens højspændte energi – og du er med ombord, midt i naturens rasen! 

'Stig Ombord' er en del af den faste udstilling i Vikingeskibshallen og er åben for besøgende hver dag.

Kunstnerisk lysinstallation gør væggene levende

Fra de to vikingeskibe i fuld størrelse er der udsyn til det omskiftelige hav og den fjerne horisont.

Væggene omkring skibene bliver levende gennem en cinematisk projektion og følger skrogets rytme i bølgerne.

I kan følge solens og månens gang over himlen. Lyset lægger sig som et hvælv af skiftende farver over rummet, og lyskegler mødes i en svævende stjernehimmel. 

De mange lyde er optaget på ægte togter med vikingeskibsrekonstruktionerne Havhingsten og Ottar.

Læn jer tilbage og lyt til mastens knirken, skibsskrogets knagen, vindens susen, skippers kommandoer og de rytmiske bølger, der slår mod skibssiden.

Udstilling man kan gå på opdagelse i

De to skibe er lastet med udstyr og handelsvarer. Her kan I gå på opdagelse, lette låget på tønder og kister, åbne dørken og kigge under dækket, gå til ro i skibsteltet eller prøve kræfter med rollen som rorgænger.

En sættekasse i kæmpeformat giver plads til de mange fortællinger om handelsvarer, søfolkenes udstyr og livet ombord på skibene under de lange sørejser. Her er montrer og skuffer med råmaterialer og rekonstruerede, arkæologiske fund.

Skibene er udrustede til handelstogt og krigsfærd

På krigsskibet kan I fornemme den trange plads søfolk i vikingetiden har haft. Løft låget på kister med krigernes udstyr og bliv klogere på hierarkiet ombord.

På handelsskibet vidner jernbarrer, skifer, gevirer, silke, isbjørneskind og rav om handelsmandens netværk og sejlruter.

Fakta om udstillingen

'Stig Ombord' er støttet af Kraks Fond.

Udstillingen er lavet i samarbejde med det digitale designbureau Yoke og scenograf Sarah Piyannah Cederstrand.