Stig Ombord - en udstilling der slipper fantasien løs

Udstillingen 'Stig Ombord' udfordrer dine sanser og sætter dine sø-ben på prøve. Gå ombord i vikingeskibet. Oplev solopgangen i vindstille vejr og nattens tætte mørke i stormende kuling. 

Få oplevelsen af at være ombord i et vikingeskib på en foranderlig sørejse over åbent hav. Alt det man ser, hører, føler og mærker, når man står til søs i et vikingeskib, mens dagen går fra klar og lysende morgenstund til et omsluttende nattemørke, og vejret skifter fra vindstille med et blændende solskin - til storm, torden og høj sø.

Et døgn til søs tager 10 minutter. Hele stemningen i rummet skifter fra vindstille sløvsind til stormens højspændte energi – og du er med ombord, midt i naturens rasen! 

Væggene lyses op af en kunstnerisk lysinstallation

Fra de to vikingeskibe i fuld størrelse er der udsyn til det omskiftelige hav og den fjerne horisont. En cinematisk projektion gør væggene omkring skibene levende og følger skrogets rytme i bølgerne. Solens og månens gang over himlen styres af 30 LED lamper: Lyset lægger sig som et hvælv af skiftende farver over rummet, og lyskegler mødes i en svævende stjernehimmel. 
De mange lyde - mastens knirken, skibsskrogets knagen, vindens susen, skippers kommandoer og de rytmiske bølger, der slår mod skibssiden - er reallyde optaget på vikingeskibsrekonstruktionerne Havhingsten og Ottar, under deres togter i al slags vejr. 

Den altomsluttende audio-visuelle installation tager dig med ud på åbent hav. Du mærker de følelser, der er i spil, når man er fuldstændig afhængig af vikingeskibets sødygtighed, som dit eneste holdepunkt midt ude på det uendelige oprørte hav. 

Skibene er udrustede til handelstogt og krigsfærd

De to skibe er lastet med udstyr og handelsvarer, der understreger skibenes oprindelige funktion, og opfordrer til at gå på opdagelse; lette låget på tønder og kister, åbne dørken og kigge under dækket, gå til ro i skibsteltet eller prøve kræfter med rollen som rorgænger.
På krigsskibet fornemmes den trange plads, og kister med krigernes udstyr afslører hierarkiet ombord. På handelsskibet vidner jernbarrer, skifer, gevirer, silke, isbjørneskind og rav om handelsmandens netværk og sejlruter.

Du kan tage kappe og kofte på - eller særk og selekjole - og træde ind i rollen som handelsmanden på vej mod Middelhavets markeder, eller som høvdingen med kurs mod Englands kyster. 

Udstilling man kan gå på opdagelse i

En sættekasse i kæmpeformat giver plads til de mange fortællinger om handelsvarer, søfolkenes udstyr og livet ombord på skibene under de lange sørejser. Her er montrer og skuffer med råmaterialer og rekonstruerede, arkæologiske fund, der tilsammen med billeder, citater og tegninger udgør et ’billedsprog’, som til dels erstatter udstillingstekster.
 

Fakta om 'Stig Ombord':

'Stig Ombord' er en del af den faste udstilling i Vikingeskibshallen og er åben for besøgende hver dag.

'Stig Ombord' er støttet af Kraks Fond.

Udstillingen er designet og produceret af Vikingeskibsmuseet i samarbejde med det digitale designbureau Yoke og scenograf Sarah Piyannah Cederstrand.