Arkiveret

Dansk-svensk vidensudveksling

*** Local Caption *** Tavvrk til mastekran p Holmen i Kbenhavn *** Local Caption *** Tavværk til mastekran på Holmen i København
Udgivet: 22/10-2014
Arkiveret: 06/11-2014

Fra den 22. til den 24. oktober har Vikingeskibsmuseet besøg af elever fra bådebyggerlinjen på Stensund Folkhöjskole i Sverige.

Vidensudveksling og frisk havluft

De unge bådebyggerelever skal tilbringe tre dage og to nætter i Roskilde. I dagtimerne er de tilknyttet den maritime linje af Roskilde produktionsskole, der har til huse i Vikingeskibsmuseets kursuscenter, og i nattetimerne sover de i Lavuen - det store Nordiske telt - på museets grønne område. Det bliver altså tre dage med masser af frisk havluft, skumsprøjt og vidensudveksling!

Hjemme på Stensund Folkhöjskole er de svenske elever i fuld gang med at bygge en båd, og her i oktober besøger de Vikingeskibsmuseet og produktionsskolen for at lave tovværket til deres båd.

De unge svenskere følger i løbet af deres besøg de danske produktionsskoleelevers dagsrytme, der starter med en fælles morgenrotur på fjorden. Herefter arbejdes der i værkstederne, hvor eleverne får mulighed for at udveksle viden om bådbygning, rebslagning og dele deres egen erfaringer.

De svenske elever får også indblik i den unikke måde Vikingeskibsmuseets bådebyggere arbejder med vikingetidens håndværksteknikker og rekonstruktion af både.

Både og mennesker

Ifølge kursusansvarlig på Maritim linje, Bjarni Sørensen, kan de unge bådebyggere inspirere og lære meget af hinanden: "Alle parter får noget ud af besøget; ud over den faglige vidensudveksling, lærer eleverne også andre miljøer at kende, forbedrer deres sprogkundskaber og bliver præsenteret for nye tænkemåder".

Det er ikke første gang Vikingeskibsmuseet får besøg af svenske bådebyggerelever. Faktisk kommer Stensund Folkhöjskole på besøg hvert år med deres bådebyggerelever. De danske elever fra Maritim linje drager hvert år af sted på besøg i det svenske. På Stensund Folkhöjskole arbejder de i skolens værksted og sejler i deres både.

Bjarni Sørensen fortæller, at bådebyggerne, der underviser på Stensund Folkhöjskole, tilfører eleverne fra Roskilde noget helt særligt: "De svenske bådebyggere er rigtig dygtige til deres håndværk, men de er specielt interessante at samarbejde med for vores eleverne, fordi de repræsenterer en anderledes måde at arbejde med bådebygning, end eleverne møder til daglig på Vikingeskibsmuseet. Der er vigtigt, at eleverne opdager, at der er flere måder at angribe et emne, og det er utrolig inspirerende for både de svenske og danske elever at opleve bådebygning på en anden måde, end den de er vant til".

Eleverne fra Stensund Folkhöjskole tager deres nye erfaringer, inspiration og viden med til Åland, hvor de til foråret skal lave deres egne sejl.


Oprettet af Sabine Stubbe Østergaard