Efterårsferie vender tilbage i 2024

I efteråret vendte vikingerne hjem fra togter, skibene blev trukket på land, og dyr og mennesker gjorde sig klar til den lange, kolde vinter. 
På Vikingeskibsmuseet samles vi om bålet og fortæller spændende historier om Nordens guder... 

I efterårsferien kan I besøge vikingeskibsmuseet og mærke den særlige stemning, som efteråret bringer med sig.

Program for efterårsferien kommer op her på siden i løbet af september.

På gensyn

Derfor skulle skibene på land: Vindene blev 'uglade' i efteråret

I vikingetiden vendte krigere og handelsmænd hjem fra togter, når sommeren gik på hæld.
De imponerende langskibe og de tunge handelsskibe blev gjort klar til at komme på land for vinteren, for vikingerne havde respekt for vejrets kræfter.

I håndskriftet 'Kongespejlet' ('Konnungs Skjuggsjá) fra ca. 1230 kan man blandt andet læse, at man ikke må sejle havsejlads sent på efteråret: 
"På den tid, da 16. oktober går ind, begynder østenvinden at blive uglad, fordi han føler sig sat fra bestillingen og hans hovedpryd, guldkronen, er taget fra ham. Derpå sætter han en skydækket hat på sit hoved og puster tungt i stor vrede..."

Vikingerne sejlede kun 'landeimellem' - det vil sige på åbent hav - i den tid, hvor vindene holdt fred, så skibene lå på land fra oktober og frem til foråret.
Efteråret var dermed en tid, hvor man igen kunne samles om bålet og her hørte man medrivende historier om Nordens guder og helte fortalt af 'Skjalden' - landsbyens bedste fortæller - og beretninger fra togter til fjerne lande.

I efterårsferien kan man opleve den næsten magiske stemning af nærvær og samvær på Vikingeskibsmuseet, når vi samles om bålet for at bage vikingebrød og i det store telt for at høre historier fra den Nordiske mytologi.