Vikingeliv er temaet for aktiviteterne i efterårsferien 10. - 18. oktober 2020

Efterårsferiens tema er vikingeliv. Hvad lavede vikingerne, når efteråret kom og skibene blev hevet på land for vinteren?

I vikingetiden var efteråret en tid, hvor høsten skulle i hus, krigerne kom hjem fra togter, bådene skulle vedligeholdes og man skulle forberede vinterens komme. Dagene blev kortere og den mørke tid nærmede sig. Om aftenen samledes man om bålet, hvor historier om guder og helte fyldte tiden ud.

Aktiviteter

Efterårsferiens aktiviteter på Vikingeskibsmuseet foregår på bådeværftet og omkring vikingeteltene på området ved vores 30 meter lange genskabte vikingekrigsskib, Havhingsten. Gæsterne kan opleve en hyggelig stemning med bålfade og vind i håret. Der er mulighed for at fordybe sig i flere aspekter af livet, som det var for 1000 år siden. Har man lyst til at høre historier fra den nordiske mytologi, kan man sætte sig til rette og høre, hvordan det gik, da Thor prøvede at fange Midgårdsormen fra en lille fiskerbåd.

» Se tidspunkterne for alle efterårsferieaktiviteter i aktivitetskalenderen

De forskellige aktiviteter og oplevelser kredser om alt det, der skulle gøres, når sommersæsonen gik på hæld i vikingetiden. Man kan bage fladbrød, der egner sig godt til en dag på havet eller i marken. Det vil også være muligt at træne de færdigheder, en viking skulle bruge, når foråret kom: Kaste med fortøjningsreb, kæmpe med sværd, eller øve sin runeskrift. Gæsterne kan få lov til at hugge brænde til bålfadene. Vi stiller sprit ved huggeblokken, der står tæt ved teltene og formidlerne.

Havhingsten ligger fortøjet i museumshavnen og er åben for gæsterne, som kan bevæge sig rundt på det store krigsskib.

Mød en bådebygger

På museets bådeværft er vores dygtige bådebyggere i gang med at genskabe Skuldelev 3 – et dansk fragtskib fra slutningen af vikingetiden. Gæsterne kan tale med bådebyggerne og høre om deres arbejde med rekonstruktionen. Skibet er ved at få de sidste bordgange på, inden den dækkes over for vinteren, og den endelige form træder mere og mere tydeligt frem.

Vikingediplom - gratis

I efterårsferien kan børn prøve kræfter med vikingediplomet og forsøge sig med forskellige aktiviteter. Man skal løse en række udfordringer/opgaver:

  • Kaste fortøjningskast
  • Bage vikingekiks. Grundet det lave vandindhold holder kiks sig bedre på lange sørejser.
  • Riste sit navn i runer. En viking, der havde styr på sine bogstaver/runer, havde bedre kort på hånden som handelsmand.
  • Kæmpe med sværd og skjold: Krig i vikingetiden, til lands og til vands.
  • Slå mønt. Møntvæsenet dukker op i 1000-tallet samtidig med Skuldelevskibene. Derudover var det kutyme, at fyrsten bandt sine krigere til sig med gaver af guld.

Alt sammen evner som var vigtige, hvis man skulle til søs enten som handelsmand eller kriger. Til slut er man blevet en rigtig viking. Billetsalget og butikken udleverer diplomerne.

Viking Talks

Hver dag i ferien vil vi gå i dybden med et emne via levende Viking Talks. Det foregår kl. 11.30 på ENG og kl. 14.00 på DK. Blandt emnerne vil være:

  • Hvordan sejler man et vikingeskib?
  • Hvordan bygger man et vikingeskib?
  • Kvinder i vikingetiden
  • Vikingernes jern
  • Vikingekrigeren 

» Se hvornår de forskellige Viking Talks finder sted i kalenderen

Oplev museet på egen hånd

Hvis man gerne selv vil bevæge sig rundt, så tag på en oplevelsesrejse rundt på museets område, hvor man løser spændende opgaver og lærer mere om vikingetiden. Opgavesættene til ’Rejs ud’ kan købes i både butikken og billetsalget for 25 kr. Gæsterne kan også dyste i vikingelege på egen hånd i området ved Havhingsten.

Smag på vikingetiden

Når sulten melder sig tilbyder Café Knarr dejlig mad og drikke med inspiration fra vikingetiden.

» Find Café Knarrs åbningstider og sæsonaktuelle menukort her

Program for efterårsferien 10. - 18. oktober 2020: 

Museets åbningstid er: 10.00-17.00
Aktiviteternes åbningstid er: 10.30-16.30.


Bag brød over bål og værksteder:
Alle dage 10.30 - 16.30
Nogle aktiviteter er betalingsaktiviteter. 

Krigstogt - familierundvisning: Alle dage kl. 13.00
Engelsk rundvisning: Alle dage kl. 14.30 
Fortællinger for børn på dansk: Alle dage kl. 11.00 og 15.00
Fortællinger for børn på engelsk: Alle dage kl. 13.30
Viking Talks på dansk: Alle dage kl. 14.00
Viking Talks på engelsk: Alle dage kl. 11.30

Entré: Voksne 150 kr.
Børn og unge under 18 år gratis adgang.

Vikingeskibsmuseet i Roskilde, Vindeboder 12, 4000 Roskilde +45 46 200 300