Arkiveret

Havhingsten går op langs Norges kyst… eller?

Udgivet: 05/07-2007
Arkiveret: 31/12-2008

”Hva’ så… er der krisemøde?” Med et stort smil stikker journalist Asbjørn Date fra DR hovedet indenfor i messen på ’Cable One’.

Her sidder skipper Carsten Hvid sammen med sine to styrmænd, bådsmand, projektleder, Vikingeskibsmuseets sikkerhedschef og to folk fra følgeskibet.

Der er kaffe i kopperne og søkort på bordet. Skipperen på ’Cable One,’ Lars, har friske vejrmeldinger i hånden.

Jeg har fået lov at lytte med for at høre, hvilke overvejelser der bliver gjort for vores videre færd.

Udsigterne er ikke gode, for den som gerne vil stikke over Nordsøen en af de kommende dage med kursen sat mod Orkneyøerne. I morgen er vinden i øst. Otte meter i sekundet. Umiddelbart en perfekt vind at sejle mod det nordlige Skotland på. Problemet er bare, at vinden efter et døgns tid drejer 180 grader og tiltager til hård vind fra vest.

Og Havhingsten kan umuligt nå over Nordsøen indenfor det døgn.

Lavtrykkene ligger nordligere

”Vi skal ikke ud i Nordsøen for at ligge der og krydse med en vind foran for tværs på 10 sekundmeter eller mere,” siger Vibeke. Og det er der tilsyneladende enighed om rundt om bordet.

Et sejlskib kan ikke sejle i direkte modvind. Moderne sejlskibe med køl kan sejle mod vinden i en vinkel på cirka 30 grader. Det kan et vikingeskib ikke. Havhingsten har bevist, at skibet kan sejle i en vinkel på 60 grader til vinden, men meget mere bliver det heller ikke til.

Og da slet ikke, hvis søen begynder at rejse sig. Dertil kommer, at sejladsen vil vare mange døgn med udmarvende strabadser; røgvand vil stå ind over skibssiden og gøre alt vådt, skibet vil hugge i søen og forstyrre gasternes søvn og vinden vil suse ned gennem skibet og gøre det bitterligt koldt for besætningen.

I bund og grund er problemet, at lavtrykkene som vælter ind over vore breddegrader i disse uger, er begyndt at tage en nordligere kurs end for nogle dage siden, da skibet strøg fra Roskilde til Kristiansand med 240 sømil på 35 timer. Et lavtryk drejer rundt om sig selv i modsat retning af uret. Det betyder, at et skib, der befinder sig i den nordlige del af et lavtryk vil have østlige vinde at sejle på. Hvorimod et skib, der ligger i den sydlige ende af et lavtryk, får vinden fra vest.

Dårlige udsigter

Og det er netop, hvad der er udsigt til; masser af vind fra vest. Lige så mange dage, som meteorologerne med troværdigheden i behold kan se ud i fremtiden. Det vil sige cirka en uge.

Det ene lavtryk efter det andet ligger i kø ude i Atlanterhavet og bare venter på at feje ind over de britiske øer og det sydlige Skandinavien.

Lars, der er skipper på ’Cable One’, bladrer lidt i sine udskrifter med vejrmeldinger. Og det ser skidt ud:

”Det eneste kraftige lavtryk, som er på vej, ligger lige nu ved Irland. Og det er ikke kraftigt nok til at give jer en østenvind at sejle på. Om sommeren skal man jo være forholdsvis tæt på lavtrykkene for at få vind”.

Op langs kysten

Skipper foreslår, at Havhingsten udnytter morgendagens østlige vind til at gå op langs den norske kyst. Det er bestemt ikke et stort skridt på vejen mod Dublin, men som han siger: ”En lille skid er bedre end ingen skid”.

Og skippers forslag ender med at blive beslutningen denne torsdag aften; morgenmad klokken otte. Afsejling klokken ni. Kurs op langs Norges kyst. Cirka 50 sømil.

Der bliver også tid til at snakke om andet end vind og vejr.

Sommerens ustyrlige regnmængder er begyndt at sætte sine spor på Havhingstens sejl. Flere steder er det jordslået. Vibeke vil gerne have skyllet sejlet i saltvand. Og den er skipperen på ’Cable One’ helt med på:

”Ja, vi bruger sgu da bare vores kran. Det er skide godt… sejlet kan gøre det ud for et net og så fanger vi en masse makrel. Men vi kan da også bare sejle op på siden af jer og spule sejlet med vores brandslanger. Hvis I sætter fire mand på jeres lænsepumper, så kan I vel godt holde jer flydende, ikk’?” lyder det med et smil.

Efterskrift: Men Havhingsten kom ikke afsted fredag morgen. Da jeg stod op klokken halv syv, styrtede det ned og ikke en vind rørte på sig. Hverken fra vest eller øst. På trappen mødte jeg skipper. Han havde lige talt i telefon med farvandsvagten, som kunne berette, at der ingen vind er… heller ikke ude på det åbne vand op langs kysten.


Oprettet af Henrik Kastoft