”Ahhh… det er Havhingste-vejr”.
En tilfreds gast kaster blikket mod den skyfri himmel og en strålende sol. Og kunne nok engang konstatere, at Havhingsten har et ganske særligt forhold til de vejrguder, der har speciale i højtryk.
Og sandt at sige var vejret ikke alene smukt. Det var også noget nær perfekt til weekendens mange opgaver: Rengøring, skrabning, maling og tjæring af skibet.
Og ikke mindst perfekt vejr til farvning af det 112 kvadratmeter store sejl af hør.
Siden søsætningen i 2004 har sejlet været naturfarvet, men i weekenden skiftede sejlet kulør, så det nu er farvet i lodrette røde og gule striber.
Okker og saltvand
Metoden til farvningen af sejlet har bådebygger Vibeke Bischoff lært sig i Venedig, hvor familier i flere hundrede år har farvet deres sejl i forskellige mønstre, så båden på lang afstand var til at kende inde fra land.
Og ingen tvivl om, at Havhingsten vil give sig til kende med sit ’nye’ sejl.
Både den røde og den gule farve er okker – altså jordfarver. Efter nogle indledende forsøg, nåede malerholdet frem til en blanding, der hedder; 7 liter lunkent vand, 1 kilo salt og 750 gram okker.
Saltet binder farvestoffet til sejlet, så farven ikke vaskes ud, når sejlet bliver vådt.
Men opgaven viste sig at være noget mere kompliceret end almindeligt malerarbejde. Det tog således en hel arbejdsdag pr. side af sejlet at duppe den tyndtflydende farve på med svampe. Men søndag ved 16-tiden kunne sjakket sige ’færdigt arbejde’ og pakke grejet sammen.
Søsætning midt i april
Det samme kunne skibets øvrige arbejdshold, som weekenden over tiltrak sig mange nysgerrige blikke fra de flere tusinde publikummer, som benyttede solskinsvejret og de mange aktiviteter ved museets skibe til at slå vejen forbi havnen.
Havhingsten søsættes i weekenden 14.-15. april, hvor alle interesserede er velkomne i museumshavnen.