Havhingsten lå fortøjet på den modsatte side af landgangsbroen og alle de kongelige stimlede snart sammen ved vikingeskibet, hvor skipper Carsten Hvid og bådsmand og leder af Vikingeskibsmuseets bådeværft, Søren Nielsen, stod klar til at hilse på Dronning Margrethe, prins Henrik og eksdronning Anne-Marie.
Videbegærlige kongelige
På forhånd havde Havhingstens skipper aftalt med besætningen på den danske chalup at tilbyde at sejle Dronning Margrethe, prins Henrik og eksdronning Anne-Marie retur til kongeskibet.
Og det takkede de kongelige ja til. Kogekassen og navigationskassen på Havhingsten blev dækket til med to hvide lammeskind, som Margrethe og Anne-Marie satte sig på. Prins Henrik stillede sig ved mastegaflen – og så blev hele Havhingstens besætning vinket ned til skibet af sikkerhedsvagterne.
”Anne-Marie spurgte meget interesseret til vores rute, hvordan følgeskibet kan hjælpe os med at evakuere syge, kolde og forkomne gaster. Hun spurgte også til aldersforskellen om bord, hvor den yngste gast er 17 år og den ældste 65. Hun ville også gerne vide noget om kønsfordelingen med cirka en tredjedel kvinder om bord og hvor mange roere der er plads til ombord. Jeg fortalte hende, at der er 60 årer på skibet, men at vi normalt kun ror på hver anden åre på grund af pladsmangel,” fortæller Solveig, som er hovmester på Havhingsten”.
”Også en slags danskere”
”Både Margrethe og Anne-Marie ville også gerne vide, hvordan vi sover i uvejr, hvad vi får at spise om bord og hvordan vi holder varmen om natten og når vejret er barskt,” fortsætter Solveig.
”Carsten, vores skipper, fortalte de tre gæster om bord, at besætningen primært er dansk, men at der alt i alt er 10 nationaliteter på skibet. Og at vi har et besætningsmedlem, som kommer helt fra Tasmanien. Det fik Margrethe til med et stort smil at sige, at ’de jo også er en slags danskere efterhånden’,” fortæller Solveig.
Mens Havhingstens roede ud mod ’Dannebrog’, tilbød bådsmand Søren Nielsen prins Henrik at overtage roret.
”Først takkede han nej, men da han blev spurgt anden gang, sagde han ja-tak og satte sig til rette ved Havhingsten rorpind,” fortæller styrmand Vibeke, der stod side om side med Dronning Margrethe.
Kongen af Danmark
”Vores norske styrmand, Kjetil, har ikke helt styr på det danske kongehus, så han spurgte Prins Henrik, om han er gift med Dronning Margrethe. Da prinsen svarede ja, spurgte Kjetil; ”er du så kongen af Danmark?”, og det svarede prinsen igen ja til. Og så bød Kjetil prins Henrik på et bolche. Om det var kongen af Danmark ved jeg ikke, men prinsen ville hellere have et glas vand. Og straks rakte Kjetil sin kop frem, så prinsen kunne få lidt at drikke,” fortæller Vibeke.
Søren og prins Henrik fik også en snak om Drage-både, som de begge er lykkelige ejere af. Prins Henrik fortalte, at han for nylig deltog i et mesterskab for Drage-både og om Søren var med i den konkurrence?
Glade for et frikvarter
”Vi gav vores gæster hver et eksemplar af hæftet om Havhingsten, og Anne Marie fik derudover et eksemplar på engelsk til sin mand. Jeg stod ved siden af Margrethe, og pludselig pegede hun op på Havhingstens sejl og spurgte, hvem der har farvet det. Og det gjorde mig jo rigtig glad, for det har jeg jo haft ansvaret for. Så jeg fortalte dronningen, at sejlet er farvet med okker og at vi har brugt en teknik, som den dag i dag bruges i Venedig. Hun syntes det var meget morsomt at bruge en metode, man kender til i dag, men som har en lang tradition bag sig,” fortæller Vibeke.
”Vores tre gæster virkede meget friske og glade for at få et lille uplanlagt frikvarter. Da vi nåede frem til kongeskibet ’Dannebrog’ og Margrethe, Henrik og Anne-Marie skulle fra borde, sagde vi tusind tak, fordi de ville sejle med os. Men dronningen, Henrik og Anne-Marie sagde samstemmende, at det var dem, der takkede os. Jeg tror, de nød turen med os,” slutter styrmand Vibeke.
Fra Havhingstens besætning lyder der et stort tak til besætningen på chaluppen og ’Dannebrog’ for at lade os sejle Dronning Margrethe, Prins Henrik og eksdronning Anne-Marie fra Spangereid tilbage til kongeskibet.