Søndag den 1. juli stævner verdens største rekonstruktion ud fra Roskilde med kurs mod de irske kyster. Og samtidig kulminerer et dansk-irsk kulturprojekt af de helt store; en rekonstruktion af det irske vikingeskib vender efter næsten 1.000 år tilbage til det originale skibs hjemstavn.
Og at projektet – kaldet ’Fuldblod på havet’ – er et dansk-irsk foretagende, behøver den nysgerrige ikke lede længe efter: Alene navnet på vikingeskibet Havhingsten fra Glendalough er symbolsk sammensat af et dansk og et irsk navneled; det irske navneled blev i sin tid foreslået fra irsk side. Glendalough er et sagnomspundet område i de smukke Wicklow-bjerge og en af Irlands mest populære turistattraktioner.
Og fornavnet? Ja, det stammer fra de nordiske sagaer, hvor de smukke, men frygtindgydende krigsskibe på lyrisk vis blev omtalt som ’havhest’ og ’bølgehingst’.
Mens anstrengelserne i Danmark i høj grad går på at gøre skib og besætning klar til afgang og forberede de 1.000 sømils rejse på åbent hav, forbereder irerne sig på at tage vel imod skibet og gøre klar til at det kan overvintre på National Museum of Ireland.
10-15.000 tilskuere
”Projektet er blevet modtaget med åbne arme i Irland. Projektets forsknings- og formidlingsaspekter vækker faglig begejstring, mens selve tanken om et rekonstrueret irsk langskib, der vender tilbage til sin oprindelige hjemhavn, har stor emotionel betydning. Alle glæder sig til kulminationen på et tæt dansk-irsk samarbejde, der siden 2000 er kommet til udtryk i udstillinger og fælles formidlings- og undervisningsaktiviteter i Roskilde, Dublin og Wexford, i udgivelse af publikationer og i musikalske arrangementer,” fortæller sekretariatsleder Preben Rather Sørensen.
Om kort tid rejser han for tredje gang til Dublin for at få de sidste detaljer på plads med de irske samarbejdspartnere. Og der er nok at tage fat på. Myndighederne regner med, at 8-10.000 mennesker vil stimle sammen på kajen i Dublin og hilse skib og besætning velkommen.
Veje lukkes af
Få dage efter ankomsten transporteres skibet til Collins Barracks, en nedlagt militærkaserne ved det irske nationalmuseum, hvor Havhingsten med hjælp fra Irlands største kran løftes op over bygningerne, og placeres i gården. Hér vil det være udstillet indtil skibet skal forberedes til hjemrejsen i forsommeren 2008.
Men allerede inden de 65 besætningsmedlemmer tager plads om bord på Havhingsten, er irerne i gang:
Nationalmuseet i Dublin åbner en udstilling om projektet den 28. juni, umiddelbart før skibets afrejse fra Roskilde. Udstillingen produceres i samarbejde med Vikingeskibsmuseet, og baserer sig hovedsagligt på den elektroniske formidling, der produceres af Vikingeskibsmuseet.
Nyt og gammelt krigsskib følges ad
Når Havhingsten ankommer til Dublin vil det irske forsvaret stille med militærband og æresgarde, og et større flådefartøj vil følge Havhingsten det sidste stykke vej ind i Dublin havn - blandt andet en af den Irske marines havgående patruljeskibe, det 80 meter lange LE Roisin.
Der arbejdes desuden på at arrangere publikumsaktiviteter og vikingemarked på kajen. Og Dublin City Council planlægger at reklamere for arrangementet ved at sætte bannere op i byen og langs de større indfaldsveje i perioden 10. – 18. august.
Ankomstarrangementet i Dublin den 14. august er under planlægning. Havhingsten ankommer til Dublin Docklands, og ankomsten markeres med en velkomstceremoni på Custom House Quay. Den danske ambassade i Dublin har påtaget sig rollen som museets repræsentant i Irland, og varetager en væsentlig del af den løbende kommunikation og koordinering med de mange irske partnere og interessenter.