Der er mange spøgefugle om bord på Havhingsten, men få med så meget ustoppelig energi som Axel.
Efter en uges utålmodig venten på god vind i Norge, er de fleste gaster på Havhingsten på vej ned i slæbegear. Men Axel kører videre i et tempo, som var han hårdt pumpet med forbudte stoffer.
Forleden gjorde han hele sovesalen ren. Men udover at svinge kost og spand byggede han skohylder af plastickasser og brædder og markerede med grå gaffatape på gulvet, hvor det er forbudt at gå med fodtøj på; ’Point of no fodtøj’ – står der nu skrevet på tape tværs over entrégulvet hos Jarle og Anne Tone i ’Garnbua’ fiskeudstyrsforretning.
Han har også taget initiativ til Båly Bio, som hver aften viser film på førstesalen af Anne Tone og Jarles fiskeudstyrsforretning i Båly havn.
Østlig vind… i Algeriet
Og efter at skib og besætning har været indeblæst i næsten en uge med stiv modvind fra vest, tog Axel sammen med en anden gast fusen på adskillige besætningsmedlemmer med vejrudsigter, der lover masser af vind fra øst. Vejrudsigten er i virkeligheden den, der gælder for Algeriet de næste fem dage. Med lidt fiks-fakserier ved computeren, blev den gunstige vind printet ind i udsigten for Frigg og Wick – farvandsområder som Havhingsten skal sejle igennem på sin vej fra Norge til det nordlige Skotland.
Skal der gennemføres en mand over bord-øvelse og en frivillig bliver efterlyst til at springe ud over skibssiden, er det så sikkert som amen i kirken, at Axels finger altid den første, der ryger i vejret.
Sang i TV-avisen
På sejladsen fra Roskilde til Bragdøya sang Axel sig ind i familien Danmarks stuer og hjerter, da han satte Havhingstens toiletforhold på versefødder og sang dem ud i TV-avisen:
”Vi har toilet
Prøv engang og gæt
Hvordan det er, at man tømmer
Sådan en ordentlig høm-hømmer
Det skal du nok få at se
På web-TV”
Tekst: Axel Lerstrup Larsen
Melodi: ’Barndommens land’, Benny Andersen
Hvordan er det pludselig at være blevet ’sø-stjerne?
”Det har været overvældende. Jeg føler det lidt lige som en, der tilfældigt har vundet i Robinson. Jeg har fået utroligt meget opmærksomhed. Det har været sjovt. Ja, altså bortset fra at jeg bliver mobbet heftigt af mine medgaster på Havhingsten, men hvad pokker jeg bliver jo ikke udsat for noget, jeg ikke selv ville have udsat dem for,” fortæller Havhingstens sangstjerne.
Drømmer om at blive søhelt
Men egentlig er hans status som sø-stjerne kun et skridt på den vej, Axel gerne vil gå ad her i livet. Allerhelst ville han være søhelt.
Hvorfor?
”Jamen, findes der andre muligheder? Er der noget større end at kunne skrive ’sø-helt’ på sin gravsten? Jeg tror det ikke”.
Men foreløbig har Axel fundet sig godt tilpas som visesanger og sø-stjerne på Havhingsten.
”For mig er der to grunde til at sejle med Havhingsten. Dels for eventyret; jeg er friluftsmenneske og ser sejladsen som en personlig udfordring. En test af mig selv. Dels for det sociale liv om bord; det er fantastisk at få lov til at te sig som en tosse blandt en flok særlinge på Havhingsten… og så endda blive anerkendt for det,” forklarer Axel.
Skipper brækkede sig først
Havhingstens forsøgssejlads fra Roskilde til Dublin kører på sit 10. døgn. Foreløbig har et af højdepunkterne for gasten i agterrummet været, at Axel kunne holde søsygen i ave nogle få sekunder længere end skipper:
”På sejladsen fra Roskilde til Kristiansand måtte jeg til sidst ud over skibssiden og skælde ud på Ulrik. Men det var først, da jeg hørte en bagved mig kaste op. Jeg troede, det var Vibeke (styrmand, red.), men da jeg var færdig med at ofre, så jeg sgu, at det var skipper, som ørglede… så blev jeg i vildt godt humør igen,” griner Axel.
Det underlige er, at begge først blev syge, da Havhingsten var tæt på land efter 35 timers sejlads. Da vinden midt om natten løjede af ind mod land, blev dønningerne mere end hvad de to maver kunne klare. Men hvad gør det at blive søsyg, når bare man bliver det lidt senere end skipper selv?
Fik en snak med dronningen
Den dag Dronning Margrethe lidt uventet valgte at lade besætningen på Havhingsten ro hende tilbage til kongeskibet, sad Axel side om side med majestæten.
”Det var faktisk rigtig hyggeligt at snakke med hende. Hun er vældig flink og spurgte meget interesseret til det tætte liv om bord på skibet. Og jeg tror, hun helt oprigtigt blev glad for at se os i bugten, da hun ankom med kongeskibet og råbte til os fra agterdækket på ’Dannebrog’. Og jeg tror, hun nød den uformelle tone om bord, da hun sejlede med os. Jeg fik ikke sagt ’Hendes Majestæt’ og alt det der… og det tog hun ikke den mindste smule anstød af”.
Høster respekt hos de unge
At sejle vikingeskib sammen med Dronning Margrethe og synge egne viser i TV-avisen giver bonuspoint – eller ’street credit’ som det nok ville hedde hos målgruppen – hos de unge, Axel til daglig underviser som friluftslærer på en efterskole nær Jyderup på Sjælland.
Adskillige sms’er er tikket ind på hans mobiltelefon, hvor ungerne tager hatten af for deres lærer:
’Du er for sej, du er mega meget i TV og du synger som en mand,” som en af dem skriver i en sms.
Og ifølge Axel er vikingeskibe lidt af et scoop blandt de skolebørn, han har haft med at gøre:
”De har selvfølgelig fået tudet ørerne fulde med dette projekt, og de er vilde med det. Det kan godt være, at en del af deres begejstring handler om, at alt andet end almindeligt skolearbejde er interessant, men det er også en stor oplevelse for ungerne at sejle… og finde ud af at de kan holde til meget mere, end de umiddelbart selv tror. At de kan opleve at blive kolde… og så alligevel blive gode igen”.
Glæder sig til fest
For friluftsmanden Axel er det selvfølgelig kysten langs Skotland og Irland, som han ser allermest frem til på denne rejse:
”Der er skønt i Norge, men jeg har været her en del gange før, så jeg glæder mig vildt meget til Skotland og Irland, og håber, at der bliver tid til at komme i land og få nogle fede naturoplevelser. Og så glæder jeg mig til festen i Dublin, dagen efter at vi er ankommet. Der skal jeg fyre den maksimalt af…”
Allerede næste dag rejser Axel tilbage til Danmark. Et par dage før de øvrige gaster om bord på Havhingsten. For at starte et nyt hold op på efterskolen.