Arkiveret

Terningerne er kastet

Foto: Vikingeskibsmuseet
Mens besætningen har ventet på god vind over Nordsøen, er tiden blevet brugt flittigt til blandt andet forbedringer og reparationer. Her er det bådebygger Søren Nielsen der smører hjulet til draget. Foto: Vikingeskibsmuseet
Udgivet: 11/07-2007
Arkiveret: 31/12-2008

I aften for en uge siden lagde Havhingsten til kaj i Båly havn nogle få kilometer fra Norges sydspids.

 

Siden da har det regnet i ustyrlige mængder og vinden har været hård fra vest. I praksis har det været umuligt for skib og besætning at sejle mod Orkneyøerne.

Men nu er vejrudsigterne enige om, at der sker et lille skifte i vejret på grund af et lavtryk over Irland. Lavtrykket har kurs mod Skandinavien. Lavtrykket er dybt – der er masser af vind i det, men det er lidt af et puslespil for Havhingsten at nå frem til det nordlige Skotland på dette ene lavtryk. For inden lavtrykket kommer ind, er der modvind, så Havhingsten sejler i første omgang mod sydvest for at fange den gunstige vind så tidligt som muligt. Vinden i et lavtryk drejer nemlig modsat urets retning. Ved at ride på denne vinddrejning, kan Havhingsten dreje mod nordvest ude midt i Nordsøen og nå den lange vej op til det nordligste Skotland og Orkneyøerne.

”Vi sparer os selv for meget”

Vi sidder med i messen på følgeskibet ’Cable One,’ da skipper, hans styrmænd og skipperen på følgeskibet i formiddag lægger planen for de kommende dages sejlads over Nordsøen:

”Hvis I sejler i dag (onsdag, red.), hvor meget længere når I så ned i Nordsøen i forhold til, hvis I sejler i morgen?” spørger Lars, skipperen på ’Cable One’.

”Jeg tror, vi sparer os selv for meget, hvis vi venter til i morgen tidlig. Vi skal ud mod Ekkofisk (et oliefelt, red.), men der er ingen grund til at gå helt derud,” svarer Carsten, skipper på Havhingsten.

”Ja, og så er det op med den store klud. Der er jo heller ingen grund til at komme for langt sydpå. Det er jo først lørdag, at lavtrykket begynder at give noget vind, I kan sejle på. Og jo mindre våde I bliver, jo bedre,” nikker Lars. Med fingrene markerer de to skippere, hvor Havhingsten vil befinde sig, hvis skibet sejler i eftermiddag sammenlignet med afsejling i morgen. Og da der er stiv modvind, er forskellen ikke så stor endda.

God vind i weekenden

”Lørdag går vinden i syd og så skulle vi altså gerne være derude,” siger Carsten.

”I skal nok også være forberedt på, at der er en del regn i den front,” lyder det fra Lars.

Meteorologernes animationer af vejret de kommende dage er nået frem til lørdag.

”Det er jo perfekt det der. Her har vi den sgu lige i røven. Så kan resten bare komme,” siger Carsten.

Søren, der er bådsmand og leder af Vikingeskibsmuseets værft kommer til:

”Prøv at starte vejrkortene igen, så vi kan se udviklingen… ja, det ser jo fint ud. 20 knob vind fra nordvest. Så kan vi holde lidt slæk på skøderne, så vi ikke piner skibet og bliver alt for våde. Fredag flover vinden til et par sekundmeter,” siger Søren, mens alles blikke er fæstnet til skærmen.

Et fedt vejrkort

”Men se så her. Nu kommer lavtrykket. Det er nu fredag middag og vi får den lige i snotten, men vi er hernede, så vi begynder at krydse nordpå. Og se så hvad der sker her. Vi får 7-8 sekundmeter fredag aften og så bliver retningen bare bedre og bedre. Hold kæft hvor er det et fedt kort,” siger Carsten, da animationen er nået frem til weekendens vindforhold, hvor vindpilene flytter på sig til en stadig mere østlig vind i den nordlige del af lavtrykket.

”Og det bliver endnu bedre. Vinden øger til 12 sekundmeter. Det er perfekt. Lørdag morgen har vi vinden lige i røven. Men vi kan ikke blive liggende her og vente på den, for den forsvinder af sig selv ude midt i Nordsøen. Så får vi problemer, når vi skal krydse ind til Kirkwall, for der er vinden ret for. Det er her en helikopter fra BBC venter på os”.

”Hvor hurtigt sejler I på en halvvind med 10 sekundmeter vind?” spørger Lars.

”Så sejler vi sat’me hurtigt! 6-7 knob i snit på en halvvind,” svarer Carsten og Søren.

Vibeke, den anden styrmand, bryder ind:

”Men vi skal ikke pine den for meget. Det er vigtigere at holde fart i båden”.

”Ja, I skal også nok blive rigeligt våde ude i lavtrykket,” mener Lars fra ’Cable One’.

”Hvis folk bliver pissevåde, er der jo også den mulighed at holde tæt til Skotlands østkyst og gå ind i Wick for eksempel. Men hvornår går det hele i stå?” spørger Søren.

På hovedet i seng

”Wick? Det er jo der, jeres næste følgebåd ligger og venter på jer. Så har I to følgeskibe hele vejen op til Orkney, det er jo fornemt,” lyder det fra Lars.

”Vi sejler i morgen tidlig. Klar til at pakke båden klokken syv,” konkluderer Carsten.

”Ja, det er et rigtigt godt lavtryk at sejle på,” supplerer Lars.

”Og så må vi sige til folkene, at det er vigtigt at få en god nats søvn. Det bliver hårdt”.

”Ingen biograf i aften…” griner Carsten.

”På hovedet i seng lige efter børnetime,” smiler Lars.


Oprettet af Henrik Kastoft