Velkommen til Vikingeskibsmuseet i Roskilde

Vikingeskibsmusset i Roskilde byder på mange oplevelser, både for børn og voksne året rundt. På museet vil vi give gæsterne en masse særlige og lærerige oplevelser. Som gæst på museet har man mulighed for at komme tæt på de fantastiske vikingeskibe og lære mere om hvordan vikingerne levede. Et besøg på Vikingeskibsmuseet er unikt, og de gode og sjove historier fra vikingetiden er i højsædet. Selvom vikingerne levede for 1000 år siden, formidler vi historierne, så de bringes op i nutiden. Aktiviteter som sejlads på fjorden, rundvisninger i Vikingeskibshallen og besøg på bådeværftet er aktiviteter som gør, at man som gæst får mulighed for at få et unikt indblik i Vikingetiden.

De fem fantastiske Skuldelevskibe med fjorden som baggrund

I museumshallen er de 5 fantastiske fund af Skuldelevskibene udstillet. Udover at nyde de flotte fund, og blive fascineret af skibene, er der samtidig en skøn udsigt over Roskilde fjord bag ved skibene. Denne udsigt sætter tankerne i gang, og man kan let forstille sig, hvordan vikingerne har sejlet rundt ude på fjorden i deres fantastiske skibe.

En virtuel tur over havet

I museumshallen er der også mulighed for at opleve vikingernes liv på tæt hold. I udstillingen ”stig ombord” stiger man ombord på enten et krigsskib eller et handelsskib, og kan kigge i kisterne og røre ved sejl og tovværk. Rummets vægge er oplyst af en videoprojektion, der viser udsigten fra et sejlende vikingeskib - fra stille, rolig morgen til mørk nat i stormende kuling. I denne udstilling oplever man på egen krop, hvordan det var for vikingerne at sejle i al salgs vejr.

Sanselige oplevelser på museumsøen

På museumsøen er der mange ting at opleve.
Få et unikt indblik i hvordan vikingerne byggede deres skibe ved at besøge bådeværftet. 
I værkstedet kan man opleve, og se hvordan vikingerne producerede materialer, som reb og jernnagler til deres skibe. I Museumshavnen kan man komme helt tæt på og ned i nogle af de skibe, som er bygget på værftet. Sidst men ikke mindst findes vores hyggelige Cafe Knarr også på museumsøen, hvor der serveres lækker ’Ny Nordisk Vikingemad’.

 » Find det sæsonaktuelle menukort her.

Sommersæson

I løbet af sommersæsonen spreder duften af tjæret tovværk og varmt jern sig på museumsøen, når bådebyggerne arbejder med skibene og smeden smeder nagler til skibene. Luften genlyder af øksehug fra byggeriet af et nyt vikingeskib på bådeværftet. Kommandoer fra skipperen lyder fra museumshavnen, når bådelaugene sejler ud i en af rekonstruktionerne, eller vi sejler ud på fjorden med besøgende på museet i efterkommere af vikingeskibene, de nordiske klinkbyggede skibe.

» Få mere at vide om de forskellige aktiviteter i sommersæsonen her.

Vintersæson

Når vinteren nærmer sig, er det tid til fordybelse og til at være indenfor. Ligesom vikingerne tager bådebyggerne og bådelaugene skibene på land, for at forbedre og reparere dem. Selvom det er vinter, arbejder bådebyggerne stadig. Deres arbejde kan opleves på bådeværftet, hvor de reparerer og vedligeholder skibene. Foran Vikingeskibshallen er det muligt tæt på skibene - også  under vandlinjen, når de står på land. Det giver en god fornemmelse af, hvor store og særlige skibene er. Det bliver tydeligt at se alle detaljerne på skibene og fornemme, hvor krævende det er at bygge et stort skib.

» Få mere at vide om de forskellige aktiviteter i vintersæsonen her.

Spændende udstillinger og oplevelser hele året

Der er en helt særlig stemning på museumsøen, både om vinteren og sommeren. Der er masser af aktiviteter på museet hele året, som gør dig klogere på vikingetiden og deres skibe.