Nyfundet middelalderskib samles på Vikingeskibsmuseet i miniature

3D printede skibsdele fra middelalderskibet 'Svælget 2' bliver samlet i Marinarkæologernes Værksted på museumsøen. Copyright: Vikingeskibsmuseet i Roskilde.
Marinarkæolog Mikkel Haugstrup Thomsen skaber overblik over 3D-printede skibsdele fra middelalderskibet 'Svælget 2' inden de skal samles i Marinarkæologernes Værksted på museumsøen.
Udgivet: 29/04-2025

I Marinarkæologisk DokuLab er de netop gået i gang med at samle en model i 1:10 af skibsvraget 'Svælget 2'. Modelbyggeriet bliver en test af en af de aktiviteter, der kan flytte ind i Vikingeskibshallen, når Skuldelevskibene flytter ud og over til en ny udstillingsbygning.

På Vikingeskibsmuseet kan du nu følge det særprægede arbejde med at samle en miniaturemodel af et middelalderskib. 

Udfordringerne er dog mange. For kun den ene halvdel af skibet er bevaret, og de dele, der skal sættes sammen, er nøjagtige gengivelser af skibsdele, mærket af mere end 700 års slid på havbunden. Skibet skal nemlig samles ved at bruge 3D-print af de bevarede skibsdele fra det originale skibsvrag. 

“Det giver en meget nøjagtigt og hyper detaljeret måde at lave en præcis skalamodel af fundet. Der er ikke noget, der lyver. Hvis man ville bygge et nyt skib, så er det jo mere hensigtsmæssigt at lave modellen af noget, der er mere ensartet, fladt og ideelt. Men det er ikke det vi skal. Vi skal prøve at arbejde med alle de uperfektheder, der er i det originale fund,” fortæller marinarkæolog Mikkel Haugstrup Thomsen, der kommer til at forsøge at samle puslespillet i Marinarkæologisk DokuLab på Museumsøen over det næste stykke tid.

Middelalderskib tager form 

Marinarkæologerne fra Vikingeskibsmuseet fandt middelalderskibet ‘Svælget 2’ i sejlrenden Svælget ud for Københavns Havn, som By & Havn skal uddybe og omlægge i forbindelse med etableringen af den kunstige halvø Lynetteholm. 

Her lå store dele af skibet begravet under sand, og delene lå spredt over et stort område. Kun en side af skibet er bevaret, men den største udfordring bliver ifølge Mikkel, at der ikke som sådan, er noget der binder køl, stævne og skibssiden sammen. 

"Man kan håbe på, at der lige er nogle få elementer, der gør, at det alligevel bliver muligt at samle den bevarede skibsside. Men især længden på skibet er forholdsvis usikker,” vurderer han.

I alt er over 600 skibsdele blevet 3D-scannet, og det er dem marinarkæolog Mikkel Haugstrup Thomsen får printet ud på 3D-printer og bruger som udgangspunkt, når han skal forsøge at samle den bevarede side af middelalderskibet.  

“Så kan det godt være, at jeg vurderer nogle af de allermindste fragmenter bliver umulige at sætte på. Men det er en balancegang, for det er netop, når jeg har delene printet ud, at jeg opdager, at et hul i en lille skibsdel passer perfekt ind et bestemt sted på skibet. På den måde er det modelarbejdet, der giver forudsætningerne for at vurdere, hvilke af de originale skibsdele, der er vigtige brikker for at forstå skibet,” forklarer han. 

Inspiration til Nyt Vikingeskibsmuseum

I de næste fem år undersøger og eksperimenter vi med forskellige måder at formidle vores fælles miljøhistorie, maritime kultur og det blå Danmark. En stor bevilling fra A/S Dampskibsselskabet Orient’s Fond sætter rammerne for arbejdet.

Arbejdet skal give den transformerede Vikingeskibshal nyt liv og et nyt formidlingsmæssigt formål, når de fem originale vikingeskibe er rykket til en ny udstillingsbygning i 2029. 

Projektet i Marinarkæologisk DokuLab er en første test af, hvordan vi kan gøre marinarkælogernes arbejde med et skibsvrag – fra fund til udstilling – mere tilgængeligt og koble det med publikumsrettede aktiviteter.

Hjælp os med at blive klogere
I Marinarkæologisk DokuLab kan du skrive dine kommentarer til:
- Hvad du finder interessant ved at følge med i modelbyggeriet.
- Hvilke ideer du har til aktiviteter for publikum. 

» Læs mere om dit besøg i Marinarkæologisk DokuLab her…