Følg med i vikingeskibenes sommertogter

Ottar tager i år på togt for at øve sejlads og navigation
Ottar tager i år på togt for at øve sejlads og navigation.
Published 27th Jun 2024

Hver sommer drager flere at museets rekonstruktioner ud på enten kortere togter i danske farvande eller længere togter over større havstrækninger.

Denne sommer kan du være heldig at møde Vikingeskibsmuseets skibe i danske og tyske farvande og havne. Tre af museets sejlende rekonstruktioner tager på togt.

De tre skibe er; fiskefartøjet Skjoldungen (en sejlende rekonstruktion af Skuldelev 6-skibet fra Vikingeskibshallen), handelsskibet Ottar (en sejlende rekonstruktion af Skuldelev 1-skibet fra Vikingeskibshallen) og krigsskibet Helge Ask (en sejlende rekonstruktion af Skuldelev 5-skibet fra Vikingeskibshallen).

Når Vikingeskibsmuseets skibe tager på togter bidrager deres erfaringer til den eksperimentalarkæologiske og tekniske beskrivelse af skibene. Togterne giver os en forståelse af, hvordan det rent faktisk har været at sejle i skibene over længere afstande.

Skjoldungen forventer at sejle til Hedeby i Tyskland og Swinoujscie i Polen.

Fra 1. juli til 27. juli

På dette sommertogt skal besætningen øve sig på sejlads, men som noget særligt har museet spurgt, om de vil hjælpe med at teste et projekt.

Vikingeskibsmuseets publikumsformidling arbejder på at udvikle et nyt 'smag på vikingetiden' forløb. Til det har vi brug for erfaringer fra besætningen på Skjoldungen fra dette års togt.

I den første uge af årets togt har en lille håndfuld af besætningens medlemmer derfor fået til opgave at spise de samme fødevarer, som vikingerne gjorde. 

De skal teste, hvordan deres energiniveau er, når de har spist de forskellige fødevarer, som vi ved at vikingerne havde med sig ombord.

Maden skal testes, så forløbet 'Smag på vikingetiden' kan præsentere en viden om maden ombord på skibene, der ligger så tæt som muligt på virkeligheden for 1000 år siden. 

» Det er muligt at følge Skjoldungen her...

Ottar sejler, hvor vinden tager dem hen

Fra 6. juli til 21. juli

Ottar sejler i år på togt i Danmark, for at træne sejlads udenfor fjorden.

Besætningen skal teste og træne, hvordan det er at være ombord på skibet og håndteringen af skibet. Besætningen har som mål at have én flere-døgns sejlads i hver af de uger, de er afsted.

De frivillige i bådelauget planlægger også at øve naturnavigation. Det er en form for navigation, hvor man gemmer de moderne GPS-systemer væk og prøver at orientere sig efter vind, skyer, bølger, strøm, sol og fuglenes tilstedeværelse, når man skal finde vej. 

» Det er muligt at følge Ottar her...

Helge Ask sejler Sjælland rundt

Fra 20. juli til 3. august

På årets sommertogt for Helge Ask, er planen at sejle Sjælland rundt og med et særligt fokus på smålandsfarvandet. Deres mål er at sejle så meget rundt som muligt og derved besøge mange af de småøer de møder undervejs. 

Besætning skal afsted på det årlige sommertogt, for at udforske skibets sødygtighed og prøve kræfter med de danske farvande.

Helge Ask bliver i år 33 år, og kommer til at sejle med et nyt sejl. Sejlet er håndsyet hos Sejlmager Hansens Efterkommere og vil blive overdraget til den nye Skuldelev 5-rekonstruktion, som Vikingeskibsmuseets bådebyggere er i fuld gang med at bygge på museets bådeværft.

Hvis du er heldig, støder du måske på det lille krigsskib omkring Møn, Femø eller Agersø, når togtet når Smålandsfarvandet.

» Det er muligt at følge Helge Ask...