Find sporene efter et dragehoved - Påskeferie på Vikingeskibsmuseet

Her er et bud på, hvordan dragehovedet på Skuldelev 5 har set ud.
I starten af 90'erne byggede Vikingeskibsmuseets bådebyggere første gang en fuld-skala rekonstruktion af Skuldelev 5. Her er et bud på, hvordan dragehovedet på Skuldelev 5 måske har set ud.
Published 18th Mar 2024

I påskeferien kan I komme helt tæt på krigsskibet Skuldelev 5 i Vikingeskibshallen, når vi dyrker skibets detaljer. Det er nemlig især i detaljerne, at vi kan fravriste skibene deres hemmeligheder og finurlige historier.

Et lille bræt af træ med et hul igennem. Det ser ikke ud af meget, men det er et af de bedste redskaber til at skærpe fokus og opdage nogle af de historier og hemmeligheder, som vikingeskibene gemmer på.

Med brættet op foran ansigtet bliver udsynet til vikingernes krigsskib Skuldelev 5 begrænset, og I kan nu kun se en brøkdel af skibet. Her bliver jeres opmærksomhed helt skarp og øjet finder nye forbindelser.

Børneworkshop ved det lille krigsskib Skuldelev 5
Påskeferie fra 23. marts til 1. april
Hver dag kl. 13.30 & kl. 14.30

Sporene efter et dragehoved

Enderne på et vikingeskib hedder stævne. Vi ved, at vikingerne nogle gange satte et dragehoved fast på forstævnen – særligt på krigsskibe.

Krigsskibet Skuldelev 5 har ligget 900 år på bunden af Roskilde Fjord, og det er ikke alle dele, der blev fundet, da arkæologerne gravede skibet ud af mudderet i starten af 1960’erne. De fandt for eksempel ikke noget dragehoved. Men vi tror, at der har været et, for der er spor efter det på den forreste stævn.

Med det lille bræt foran ansigtet og et skærpet fokus på skibets detaljer, kan I prøve at finde de to små huller allerøverst på stævnen. Måske er det her vikingerne satte et dragehoved fast inden de drog ud på havet med sværdene rettet mod deres fjender?

Når først I har fundet sporene, så er det kun fantasien, der sætter grænserne for, hvordan I forestiller jer, at dragehovedet så ud.

Aktiviteter på Vikingeskibsmuseet i påskeferien 23. marts til 1. april 

Hallen:

11.00: Rundvisning i hallen (ENG)
11.30: Familierundvisning - Tag med på handelstogt
13.00: Rundvisning i hallen (DA)
13.30: Børneworkshop ved Skuldelev 5
14.30: Børneworkshop ved Skuldelev 5

Marinarkæologernes Værksted:
Åbent fra kl. 10.00 - 15.30

» Læs mere om aktiviteterne i påskeferien på Vikingeskibsmuseet her...

Mønstre fra fortiden

Det lille krigsskib Skuldelev 5 er det eneste skib på hele Vikingeskibsmuseet med et kunstnerisk motiv udskåret i tømmeret.

For 1000 år siden har en billedskærer, en bådebygger eller en vikingekriger skåret et mønster i en af de øverste planker (også kaldet bord).

Det er kun en lille del af mønsteret, vi kan se på en af plankerne, og vi må derfor forestille os, hvordan det er fortsat hen over skibets side. 

Måske kan I finde det lille mønster og give et bud på, hvad det forestiller. Er det en blomsterstilk eller måske en dragehale?

Se krigsskibet genopstå til sommer

Når I har kigget nærmere på det lille krigsskib gennem dets detaljer, så er det nemmere at forestille sig, hvordan det har kunnet se ud, da det sejlede på havet for 1000 år siden.

Lige netop krigsskibet Skuldelev 5 er det skib, som vikingeskibsmuseets bådebyggere, skibseksperter og eksperimentalarkæologer er i gang med at genskabe på bådeværftet.

Til maj genoptager bådebyggerne arbejdet med at skabe skibets skrog og hugge plankerne til en ad gangen med økser og værktøj, som vi regner med, at vikingerne brugte til at bygge skibene med.

Besøger du museet igen i løbet af sommeren kan du følge med i arkæologernes, skibseksperternes og bådebyggernes arbejde med at genskabe det lille krigsskib fra Vikingeskibshallen.

» Læs mere om, hvordan Vikingeskibsmuseet genskaber en fuld-skala rekonstruktion af skibsfundet Skuldelev 5 her...