Vikingekrigeren fremviser våben og kampteknikker på Strandengen

Vikingekrigeren demonstrere vikingernes kampteknikker og våben på Vikingeskibsmuseet i sommerferien
Oplev vikingekrigeren Tom Jersø og Oliver Hansen demonstrere den dødelige dans fra vikingetiden.
Published 24th Jun 2024

Vikingekrigeren indtager Strandengen på Vikingeskibsmuseet, hvor han viser sine skarpe våben frem og lærer børn og voksne at kæmpe med sværd og skjold i den første uge af sommerferien.

Lyden er ikke til at tage fejl af. Den skarpe lyd af stål mod stål synger over Strandengen, når vikingekrigeren og hans modstander demonstrerer vikingernes drabelige kampdans.

I den første uge af skolernes sommerferie besøger vikingekrigeren Tom Jersø Vikingeskibsmuseet.

Han medbringer sin imponerende samling af kopier af vikingernes våben; sværd, økser, skjolde, lanser, spyd og pile. Museets gæster får lov til at holde våbnene, mærke sværdets tyngde - og måske alligevel forundres over dets overraskende lethed og raffinement.

Krigertræning med sværd og skjold
Vikingekrigeren Tom Jersø besøger Vikingeskibsmuseet. 

Hvornår: 1. – 7. juli
Krigertræning kl. 10.00 - 17.00
Våbendemonstration kl. 12.00 og 14.45

Hvor: I teltet på Strandengen.
Vikingeskibsmuseet, Vindeboder 12, 4000 Roskilde

Ikke som 'Vikings'

Tom Jersø fremviser ikke bare de frygtindgydende våben. Han viser også, hvordan vikingerne brugte de forskellige våbentyper og fortæller om vikingernes kampteknikker.

- "Det er nok sådan, at mange har set film og tv-serier om vikingerne, men forskning har vist, at vikingerne ikke kæmpede, som vi ser filmstjerner gøre det. Det, vi ser på film er et show og har ikke meget med fortidens kampteknikker at gøre", fortæller Tom Jersø, og demonstrerer så, hvordan man mere havde fokus på at forsvare sig og beskytte sig mod de sårende hug.

"Man døde nok ikke med det samme..."

Krig er - og har altid været - en brutal og ulykkelig tragedie. Uanset om man var på vindernes eller tabernes side. Men krig har også formet vores fortid, og derfor er det vigtigt at forstå den grusomhed, man har været villig til at udstå for at besejre andre.

- "Måske døde du ikke af selve hugget med det samme. Mange døde senere af betændelse, så man var dybt fokuseret på ikke at blive ramt. Derfor var den absolut vigtigste færdighed at være god til dække sig bag skjoldet og så snusfornuftigt vurdere, hvornår der var en åbning for at ramme modstanderen. Og altså ikke en lang fægtekamp, som ellers er så godt tv", understreger vikingekrigeren.

Sådan flækkes en flæskesteg

Men, hvor farligt var så sådan et sværd? Ja, det kan man virkelig få svar på, når man oplever en af vikingekrigerens våbendemonstrationer.

Her svinger Tom Jersø de rekonstruerede vikingevåben og viser, hvor meget skade et sværd eller en lanse kan gøre. Altså ikke på en levende modstander, men sværdet hugges tværs gennem forskellige ting – herunder en halv griseside, der skal gøre det ud for en vikingekriger.

Kan uld stoppe en skarp klinge?

Vikingekrigeren viser også, hvad der sker, når ’flæskestegs-krigeren’ får tøj på. I vikingetiden var klædedragten lavet af uld eller hør, og spørgsmålet er: Kan uld eller hør måske stoppe et dræbende hug?

Kom i træning til kamp!

Krigskunst var et håndværk, og som med alt andet må man træne og øve sig for at blive en dygtigt kriger. Kun de bedste krigere kunne håbe på at vende hjem til familien efter togtet.

Efter at have set Tom Jersøs demonstrationer, kan I selv prøve hvordan en rigtig kriger gik i kamp. Men bare rolig - I skal ikke træne med skarpe våben!

Både børn og voksne er velkomne, når det går løs med krigertræning og kampteknikker til familierundvisningen 'Krigstogtet' kl.12.00 og 14.30 ved Strandengen

Besøg Vikingeskibsmuseet i sommerferien

Entré

Rundvisninger og aktiviteter (ikke sejlture) er inklusiv i entrébilletten til Vikingeskibsmuseet.
Familiebillet (2 voksne og børn under 18 år): 300 DKK
Voksne 160,00 DKK
Børn under 18 år har gratis adgang til Vikingeskibsmuseet.

Sæsonkort 
Køb sæsonkort for 180 DKK, og kom gratis ind hele året.
Sæsonkortet giver adgang for en voksen med ledsagende børn under 18 år i hele 2024.

Åbningstid
Vikingeskibsmuseet har åbent alle dage 10 - 17

» Se de andre spændende aktiviteter på museet, den dag du kommer på besøg ...

Der foregår mange spændende aktiviteter på museet om sommeren:

Sejl ud på Roskilde Fjord i nordiske træbåde
Hver dag kan du stige ombord på de traditionelle, nordiske træbåde, hvor du kan blive klogere på kunsten at sejle med årer og råsejl. Museet tilbyder også aftensejladser, dagskurser og gruppesejladser. 

Gå med på museets daglige rundvisninger
På rundvisningerne kan du fordybe dig i historien bag de berømte Skuldelevskibe eller følge med i processen, når de dygtige bådebyggere skaber rekonstruktioner af vikingeskibe.

Besøg bådeværftet og byg din egen mini-båd på Museumsøen 
I Byg Båd værkstedet kan børn og barnlige sjæle bygge deres eget mini-vikingeskib, mens museets bådebyggere arbejder på rekonstruktionen af Skuldelev 5-skibet lige ved siden af.

Udforsk Marinarkæologernes Værksted på Museumsøen
Lær alt om arkæologernes arbejde med at udforske de skjulte skatte på den danske havbund. Få indsigt i alt fra dykkerundersøgelser til avancerede 3D-scannere.

Åbningstid
Vikingeskibsmuseet har åbent alle dage kl. 10 - 17.


Created by Carla Kjeldgaard Clausen