Besøg bådeværftet i vinterferien

På bådeværftet, der ligger på Museumsøen, arbejder bådebyggerne i øjeblikket på en stor færøbåd med 10 årepar – en teinæringur. Hele vinterferien er bådeværftet åbent, så publikum kan følge bådebyggernes arbejde på nært hold.  

Teinæringen – en stor færøbåd

Vi ved ikke, hvordan færinger byggede både i 1600-tallet. Derfor er spørgsmålet om, hvordan teinæringurin så ud ikke 100 % klart. I 2001 rekonstruerede Hanus Jensen den færøske Teinæringur, som en træmodel i 1:10 for at undersøge mulige konstruktioner. 

Hanus, der står for byggeriet af de to både, er traditionel bådebygger fra Færøerne. Én af bare en håndfuld skandinaviske bådebyggere, der stadig kan bygge en båd uden en tegning. ’Bare’ ved hjælp af enkelte mål og en masse overleveret erfaring og kendskab til det farvand, båden blev bygget til. Bådebyggeren er selv designeren og konstruktøren, indenfor den tradition han nu er en del af. Ligesom i vikingetiden. ”Moderne” træbådebyggere bygger både efter en tegning, som en skibskonstruktør har tegnet. 

LÆS MERE: Du kan læse mere om byggeriet af Teinæringen her…

Vinterværftet

Vores dygtige håndværkere har opsat et vinterbådeværft på museumsøen, da bådebyggerne, udover teinæringen, arbejder på seks fladbundede, klinkbyggede Fejø-prammer. Designet er baseret på mål taget i 1940 af en pramme ejet af fiskeren Nils Kulle fra Fejø. Arbejdet med prammerne, der bygges til en privat kunde, kan ligeledes følges i vinterferien. 

Vinterferie på Vikingeskibsmuseet 

Hvornår: Bådeværftet har åbent hele vinterferien, fra den 9. - 24. februar 2019
Udenfor ferierne har bådeværftet åbent i hverdagene.