- Fagligt
- Museets bådsamling
- Lokalisering
- Udgravning og bevaring
- Tudse Hage - et stenalder-Atlantis ved Skælskør
- Pælespærring i Guldborgsund
- Hvordan fandt arkæologerne orlogsskibet?
- Fund: En regnepenning fra Nürnberg
- Hvorfor hedder orlogsskibet DELMENHORST?
- Skibsbygning i 1600-tallet
- Slagets gang i Femern Bælt 13. oktober 1644
- De tre forliste skibes sidste timer
- Baggrunden for Torstenssonfejden 1643 til 1645
- Konsekvenserne af nederlaget i Torstenssonfejden
- I Røg og Brand - Udstilling i 2021 om skibene fra Slaget i Femern Bælt
- Pressefotos fra vragundersøgelsen
- 3000 års bosættelse i Storstrømmen
- Kølsvin fra Sejerø
- Stammebåd ved Askø
- Nyt fra Femern: 42 dage på skibsvraget i dansk farvand
- Kanoner og international våbenhandel
- Nitrox, ROV og behandlingskammer
- Skibet VINA, et DC 9-fly og en Rubinsteinerkage
- Vi ligger underdrejet og rider vi stormen af
- Fløde, gytje og en kanonrapert
- Mikadospil på bunden af Femern Bælt
- Undersøgelsen begynder
- Søndag den 10. juni. Hvad er der mon i skibskisten...?
- Lørdag den 9. juni. Spændende fund fra skibsvraget
- Onsdag den 6. juni. Kanonhævning
- Tirsdag den 5. juni. Fundregistrering på mellemdækket
- Søndag den 3. juni. Nitrox, ROV og behandlingskammer
- Fredag den 18. maj. Kanonkugler, kanonvisker, elevationskile, Kanonpropper og Havaripropper
- Torsdag den 17. maj. Dokumentation og opmåling af skibets kanoner
- Onsdag den 16. maj. Hvordan man får dekompressionstiden til at gå
- Tirsdag den 15. maj. Dagligdag på multi purpose fartøjet 'VINA'
- Mandag den 14. maj. Tønden og kisten
- Fredag den 11. maj. Rester af det sidste måltid ombord
- Torsdag den 10. maj: Dobbelt blok og stangkugler
- Søndag den 6. maj. Kobberkarret i kabyssen
- Lørdag den 5. maj. Fremtidig sikring af skibsvraget
- Fredag den 4. maj. Spændende fund på skibsvraget
- Undersøgelsen begynder
- Presse
- Marinarkæologiske rapporter
- Nyheder fra marinarkæologerne
- Har du gjort et fund
- Skal du bygge på havet
- Marinarkæologien på film
- Bibliotek
- Konferencer
Opskrift på Birkakiks

Opskrift på Birkakiks
Man har fundet rester af brød fra vikingetiden i forbindelse med arkæologiske udgravninger. De gamle rester af brød er forkullede og derfor er de bevaret helt til i dag.
De fleste fund af forkullede brødrester er fundet på den store handelsplads 'Birka' i Sverige, tæt ved Stockholm.
Brødresterne er blevet analyseret og analyserne har vist, at der har været flere forskellige typer af brød.
Den type brød, du får opskriften på her er nok en finere slags brød eller nærmere en slags kiks eller småkage, da der er hvedemel, smør og honning i.
Du kan nemt lave kiksene selv. De kan laves på en pande i køkkenet, men det er sjovere at bage dem over bål, hvis du har mulighed for det.
Ingredienser:
- 4 dl. hvedemel
- 2 dl. havregryn
- 0.5 tsk salt
- 50 g. smør
- 0.5 dl. honning
- 2 dl. vand
Sådan gør du:
- Bland hvedemel, havregryn og salt.
- Fordel smørret med fingrene, så dejen bliver grynet.
- Tilsæt honning og vand.
- Lad dejen hvile et køligt sted i en halv time
- Tag en del af dejen på størrelse med en valnød, rul den ud til den er ca. 0.5 cm tyk.
- Steg kikse på begge sider på en tør pande til den er gylden og gennembagt.