Opskrift på Birkakiks

Opskrift på Birkakiks

Man har fundet rester af brød fra vikingetiden i forbindelse med arkæologiske udgravninger. De gamle rester af brød er forkullede og derfor er de bevaret helt til i dag.
De fleste fund af forkullede brødrester er fundet på den store handelsplads 'Birka' i Sverige, tæt ved Stockholm.

Brødresterne er blevet analyseret og analyserne har vist, at der har været flere forskellige typer af brød.

Den type brød, du får opskriften på her er nok en finere slags brød eller nærmere en slags kiks eller småkage, da der er hvedemel, smør og honning i. 

Du kan nemt lave kiksene selv. De kan laves på en pande i køkkenet, men det er sjovere at bage dem over bål, hvis du har mulighed for det.

Ingredienser:

  • 4 dl. hvedemel
  • 2 dl. havregryn
  • 0.5 tsk salt 
  • 50 g. smør 
  • 0.5 dl. honning    
  • 2 dl. vand 

Sådan gør du:

  1. Bland hvedemel, havregryn og salt.
  2. Fordel smørret med fingrene, så dejen bliver grynet.
  3. Tilsæt honning og vand.
  4. Lad dejen hvile et køligt sted i en halv time
  5. Tag en del af dejen på størrelse med en valnød, rul den ud til den er ca. 0.5 cm tyk.
  6. Steg kikse på begge sider på en tør pande til den er gylden og gennembagt.