Fra flintsmedens værksted

Kongemosekulturens jægere benyttede sig i højgrad af bue og pil ved jagt. Pilene var udstyret med skarpe flint projektiler, der i denne periode er kendt som 'skævpile' på grund af deres karakteristiske skæve æg. 

For at kunne lave disse præcise pilespidser, benyttede flintsmeden forskellige værktøj som slagsten og mellemstykker af gevir til arbejdet.

Ved forundersøgelsen ramte arkæologerne ned i et område, hvor hvor der på bare 1 m2 blev fundet mere end 500 stykker forarbejdet flint og oldsager som pilespidser og økser. De store mængder flint tyder på, at arkæologerne er ramt lige ned i flintsmedens værksted.

Det gådefulde spidsvåben

Arkæologerne har gjort et opsigtsvækkende fund af et større fragment af det gådefulde ’store spidsvåben’, der er karakteristisk for Kongemosekulturen. Man kender ikke funktionen af den massive, aflange flintgenstand, og fund af spidsvåben er ret sjældne på bopladser. Når det som her, tillige er fundet i sammenhæng med andre genstande i reelle bopladslag bliver det ret unikt.
Spidsvåbnet fra udgravningen knækkede allerede i stenalderen og det fundne stykke måler 18 cm, men har været 35-40 cm langt i sin oprindelige form.