Svend Estridsen

- konge af Danmark 1047-74.

Svend (1020-1074) var søn af kong Knud den Stores søster Estrid og hendes norske mand Ulf Jarl. Da den norske konge Magnus blev dansk konge i 1042 blev Svend udnævnt til jarl; ligesom hans far, Ulf Jarl havde været det under Knud den Store. I 1043 deltog Svend i Slaget ved Lyrskov Hede, hvor en stor vendisk invasionshær blev slået tilbage (Venderne boede i områderne ved Østersøens sydkyst). Svend vandt stor anerkendelse i slaget, og den danske hær kårede ham til konge på Viborg Ting.

Begivenheden bragte Svend i konflikt med Magnus, og det kom til flere kampe om den danske trone. I 1047 stod et stort slag på Sjælland, hvor Svend led nederlag og måtte flygte. Magnus satte efter ham, men i jagten styrtede hans hest og Magnus døde efterfølgende af kvæstelserne. På dødslejet overlod han den norske trone til sin onkel Harald Hårderåde og den danske til Svend .

Svend måtte flere gange som dansk konge se sig udfordret af Harald Hårderåde, men ved et forlig i 1062 anerkendte de to hinanden som konger af henholdsvis Danmark og Norge.

Da den engelske konge, Edward Bekenderen, døde i 1066, så Svend sig selv som mulig efterfølger på den engelske trone. Den blev dog overtaget af Harold Godwinson som samme år blev dræbt i kamp mod Vilhelm Erobreren. Da Harold Godwinsons børn herefter kom til Roskilde for at søge hjælp hos Svend, som var deres fars fætter, valgte han i 1069 at støtte sin bror Asbjørns togt til det nordlige England.

Asbjørn tog sammen med to af Svends sønner til den dansk-venlige by York for at finde støtte til at rejse en hær imod Vilhelm. For at skræmme indbyggerne til ikke at støtte Asbjørn i et oprør, havde Vilhelm i mellemtiden brændt marker og huse af i området. Danskerne måtte opgive togtet og dermed muligheden for at erobre den engelske trone. Svend Estridsen døde i 1074 og blev begravet i Roskilde Domkirke.

Kilder udviser uenighed om hvorvidt Svend Estridsen døde i 1074 eller 1076. Det kan dog slås fast at han var konge helt frem til sin død. 

Født: 1019
Død: 1076
Begravet: Roskilde Domkirke
Konge:  1047-1076
Forældre: Ulf Jarl og Estrid Svendsdatter
Ægtefælle: Gunhild Sveinsdatter, Gyda Anundsdatter, Thora Thorbergsdatter
Børn: 
Svend Korsfarer (med Gunhild)
Knud Magnus (med Thora)
Med andre:
Harald Hen (Konge af Danmark 1076-1080)

Knud den Hellige (Konge af Danmark 1080-1086)
Oluf Hunger (Konge af Danmark 1086-1095)
Erik Ejegod (Konge af Danmark 1095-1103)
Niels-(Konge af Danmark 1104-1134)
Bjørn Svensen
Sigurd Svendsen
Svend Tronkræver
Benedikt Svensen
Guttorm Svendsen
Ømund Svendsen
Ulf/Ulv Svensen
Thorgils Svensen
Gundhild Svendsdatter
Ragnhild Svendsdatter
Sigrid Svendsdatter
Ingrid Svendsdatter