Traditionelle brugsbåde

Et praksis-seminar om friluftsliv og formidling

Den 22. og 23. maj 2018 kan du deltage i seminaret "Traditionelle Brugsbåde". Målet med seminaret er at  udveksle viden og inspirerer til videre formidling og forskning, gennem praktiske workshops, foredrag, debatter og sejlads.

I Norden er der en lang tradition for at sejle og ro i åbne klinkbyggede både. I mere end 1000 år har båden været brugt til fiskeri, varer- og persontransport, krigs- og redningstjenester. Gennem de sidste 50 år har der været en ændring i brugen af ​​den åbne båd. Kystfriluftslivet har givet den åbne båd en renæssance. Båden der før blev brugt til transport og fiskeri er blevet en fritidsbåd.

Det er en stor fornøjelse at sejle og ro åbne både. Det er en god måde at opleve kystlandskabet på og derudover giver båden en praktisk ramme for samvær, udfordring, læring, spænding, fordybelse i håndværk, historie- kultur og naturforståelse.

En lang række personer, foreninger, forbund og sammenslutninger og kultur- og uddannelsesinstitutioner bruger, bygger og deler viden om bådene og bevarer derved kulturarven. Selvom der afholdes mange arrangementer rundt omkring i Norden er den åbne båd udfordret. Når der skal  udendørs aktiviteter, kultur og naturformidling på skemaet på universiteter, højskoler, gymnasier, museer og andre kulturinstitutioner bliver den åbne båd valgt fra til fordel for kano eller kajak. Fravalget kan skyldes manglende viden, økonomi, sikkerhed og vejledning. Selv om båden har gode betingelser nogle steder, er der altid plads for ny inspiration, ideer og videndeling.

Vikingeskibsmuseet, Høgskolen i Sørøst-Norge, Aarhus Universitet, University College SydDanmark - Kolding og Vends Motorik og Naturskole er derforgået sammen om at afholde dette seminar. Gennem praktiske workshops, foredrag, debatter og sejlads, udveksler vi viden og inspirerer til yderligere formidling og forskning i formidling om og brug af åbne både.

Derudover er der planer om at oprette et nordisk netværk mellem enkeltpersoner, kultur- og uddannelsesinstitutioner, der beskæftiger sig med uddannelse og oplæring af vejleder og instruktører. Netværket vil, med udgangspunkt i den åbne båd og de traditionelle bådes historie, formidling og brug, arbejde for at udveksle viden, formidling, forskning og læring. På seminaret vil vi udarbejde de mere konkrete rammer for netværket.