Kølsvin fra middelalderskib fundet på nordkysten af Sejerø

På nordkysten af Sejerø blev der i maj 2015 gjort en spændende fund. Under en vandretur opdagede en årvågen borger et kølsvin, der var drevet i land, formodentlig under en af forårets storme. Den store skibsdel er blevet ført i land af naturens kræfter efter at have ligget mange hundrede år på havbunden, hvor det højst sandsynligt havnede efter et ulykkeligt skibsforlis. Vi har ikke fundet resten af skibet, der måske stadig ligger skjult af havet.

Hvor sidder kølsvinet på et skib?

Et kølsvin er der, hvor masten har stået i på skibe fra vikingetid og middelalder. Kølsvinet er det største formstykke i skibet og ligger i bunden af skibet for at fordele trykket fra masten, så masten ikke trykker hul i bunden af skibet. 

Har du fundet noget?

Finderne informerede Vikingeskibsmuseet og deres fund og tog vare på fundet, indtil det kunne lade sig gøre at sende det med færgen til Havnsø, hvor Allan Kristoffersen og Mikkel Thomsen  fra Vikingeskibsmuseet hentede det.

Ifølge Mikkel Thomsen er kølsvinet i god stand:
"Det er rimelig velbevaret. Vi kan se, at det er tørret lidt ud, men det er heldigvis ikke længe kølsvinet har ligget på land." 

Vel hjemkommet kunne det konstateres, at der er tale om et ca. 3,23 m langt og 23 cm bredt, let cigarformet kølsvin med et groft udformet mastespor på det bredeste parti.

Dateringen vurderes at være fra højmiddelalderen ca. 1300 e.Kr., altså er der tale om en del af at skib fra middelalderen.

Se film fra udpakningen af kølsvinet: