Eik Sande

Eik sande er en rekonstruktion af den største af de 3 skibsbåde fra Gokstadskibet i Norge fra år 895.

Skibsfundet

I begyndelsen af 900-tallet blev en 40-50 årig mand begravet i et 23,8 m langt skib ved Gokstad, Oslofjorden, Norge. Den dødes identitet er ukendt, men hugspor på skelettet viser, at han døde i kamp. Vi ved også, at han må have været en betydningsfuld person.

Gravkammeret i agterskibet var udsmykket med guldbroderede vægtæpper, og gravudstyret var overdådigt. Bordservice og køkkenudstyr, en slæde, seks senge, en kiste, en saddel, forgyldt seletøj, 64 skjolde, 12 heste, otte hunde, to påfugle mm.

På dækket lå desuden tre både; en lille, en mellemstor og en stor båd. Bådene var forsætligt slået i stykker, og stumperne lå blandet med hinanden.

Rekonstruktionen

Fundet blev konserveret efter udgravningen i 1880, og i 1929 begyndte arbejdet med at restaurere skibet og rekonstruere de tre småbåde.

Frederik Johannesen, der var skibsingeniør, genskabte først Gokstadskibets linjer. Dernæst samlede han stumperne af den største og mindste båd ved at sammenligne pynteprofilerne på de enkelte båddele.

Den mellemste båd blev rekonstrueret af Terje Planke og Svein Erik Øya i 2002. 

Bådens opbygning

Båden har fem bordgange, som holdes sammen af håndsmedede jernnagler.

Spanterne er fastgjort til bordene med trænagler. Plankerne er spejlkløvede og plankløvede, og spanterne er fremstillet af krumtræ.

Kløveteknikken sikrer, at træfibrene følger formen på det færdige emne. På den måde bevarer træet sin naturlige styrke og smidighed.

Båden er udstyret med en håndlagt lindebastrig og et håndvævet uldsejl.

Eik Sande skal bruges til at formidle vikingeskibets historie i ind- og udland. 

Information om Eik Sande

Værft: Vikingeskibsmuseet
Bådebygger: Birger Andersen, Maik Riebort, Martin Rodevad Dael, Asger Rørdam og bådebyggerlærling Malthe Solhøj
Ejer: Vikingeskibsmuseet
Byggeår: 2013


Længde: 9.77 meter (32 fod)
Bredde: 1.86 meter (6 fod)
Sejlareal: 14 m²
Årer: 5 par