Gislinge Projektet: En gammel båd og en ny idé

At bygge en båd fra den tidlige middelalder - i virkeligheden og online
Udgivet 12/06-2015

Open source bådebygning - hvad handler det om?

I 1993 blev en træbåd fundet under anlægsarbejde, lidt nord for landsbyen Gislinge på Sjælland. Båden var 7,7 meter lang, 1,5 meter bred og havde nogle kendetegn som tydede på, at det kunne være en båd fra vikingetiden: den havde trappetrins stævn, var klinkbygget med overlappende bord, spanter af eg, og var samlet med både jern- og trænagler.

Arkæologernes fortolkning var næsten rigtig. Dendrokronolgi (årerings datering) bekræftede at båden blev bygget omkring år 1130, lige efter den traditionelle ’slutning’ på vikingetiden. Det var ikke et høj-status farttøj, lige som nogle af Skuldelev- og Roskilde skibene – Gislingebåden var en hverdags brugsbåd, som havde slidt i mange år på Lammefjorden (som i mellemtiden er blevet tørlagt). 

På trods af mange hundrede år under jorden, var skroget overraskende velbevaret, hvilket betød at det godt kunne rekonstrueres. Blot to år efter de oprindelige skibsdel blev bjerget, begyndte museets bådebyggerne på deres første rekonstruktion af Gislingebåden, og Estrid blev søsat i 1995.

Open source bådebygning

Spol 20 år frem, og meget har ændret sig i forhold til, hvordan vi kan kommunikere med vores publikum. Internettets udbredelse har gjort det muligt for os, at nå ud til folk i hele verden. Vi vil gerne udforske det potentiale det har, i forhold til de muligheder vi nu har for at engagere en bredere publikum med den rekonstruktionsarbejde som foregår på værftet hver dag. For nogle år, har begrebet open source svævet rundt i baggrunden, når fremtidig bådebygnings projekter blev diskuteret: Var det muligt for os at være mere åben i vores tilgang til bådebygning? Var der en publikum derude, som det vil være spændende for, og vil de engagere sig processen? Kunne vi nå ud til dem og påbegynde en fælles dialog?

I løbet af vinteren 2015, greb Søren Nielsen, leder af Maritim Rekonstruktionsafdeling, chancen og satte Gislingebåden Open Source Projekt i gang. Støtte fra Kraks Fonden gjorde det muligt at gøre vores idé til virkeligheden. En projektteam blev etableret på tværs af museets forskellige afdelinger – endnu en nyt skridt for os i forhold til hvordan vi arbejder.

Projektet er baseret på nogle kerne principper:

  • Vi lægger arbejdstegninger til konstruktionen af Gislingebåden frit tilgængelig til download på hjemmesiden, så andre bådebyggere også kan prøve deres kræfter med deres egen version af båden
  • Vi dokumenterer og formidler så meget af byggeriet så muligt online, via projektets hjemmeside, facebook og instagram, så alle der er interesseret kan følge med, og blive engageret i processen
  • Vi udforsker de muligheder vi har for at ’involvere’ museumsgæster i byggeprocessen, ved at udvikle nye hands-on værksteder, baseret på de forskellige processer involveret i bådebygning – alt fra kløvning og rebslagning til smedning – og derved skaber en dialog mellem bådebyggerne og vores gæster

Byggeriet er gået stille og roligt frem i de sidste uger (du kan se en dag-for-dag fremskridt <link https: instagram.com vikingshipmuseum external-link-new-window external link in new>her…). Kølen og stævnene er klar, og stævnene blev rejst i weekenden, klar til den næste fase af konstruktionen. Du kan se frem til mere filmoptagelser af det i løbet af de næste uger – vores fotograf Werner Karrasch arbejder på højtryk for at få dem redigeret og ud på nettet. 

Mandag bliver en stor dag for projektet: Den kæmpe 7 x 1 meter egestamme, som har ligget tålmodigt på værftet siden den blev hentet fra skoven, skal kløves, for at fremstille planker til Gislingebåden. Det er en begivenhed som ikke sker så tit på museet, og er en oplevelse du ikke skal snyde sig selv for, hvis du elsker egetræ og bådebygning! Forskellen fra tidligere er, at vi nu har de sociale medier, som giv os chancen for øjeblikkeligt at formidle processen med det virtuelle Gislinge fælleskab – og det er noget vi er mere end spændt på.

Så hvis du bor i nærheden, så kom og vær med på mandag, og oplev kløvningen i virkeligheden. For jer som følger Gislinge Projektet længere væk, lover vi at vi vil have vores smartphone klar. Så holde øje på Facebook og Instagram i løbet af dagen.

Det bliver en spændende sommer på værftet…

» <link https: www.facebook.com external-link-new-window external link in new>Følge med på Facebook...

» <link https: instagram.com vikingshipmuseum external-link-new-window external link in new>Følge med på Instagram...


Oprettet af Tríona Sørensen