Håndværk og design # Gislinge: Væver og reblægger på Vikingeskibsmuseet

Udgivet 18/09-2015

Bloggen har besøg af gæsteskribent Marie Broen, der er undervisnings- og udviklingsansvarlig i Skoletjenesten på Vikingeskibsmuseet. Marie blogger om 5.b, der denne gang har arbejdet som vævere og reblæggere.

5. b fra Absalons Skole har i dag været på Vikingeskibsmuseet i forbindelse med deres undervisning i faget Håndværk og design #Gislinge.

I dag blev eleverne delt i to hold – det ene skulle arbejde som vævere; det andet hold som reblæggere. Væverne gik over i Vikingeskibshallen til Anna Nørgaard, som er museets væver. Her hørte de om Annas arbejde med at væve sejl til museets rekonstruktioner af vikingeskibe. Lige nu er Anna i gang med et sejl til Gislingebåden. Sejlet er lavet af hør, og eleverne fik selv lov til at prøve at arbejde med planten – fra helt hård plante til bløde fibre. Bagefter lavede vi sitråd af uld. Sitråden bruges til at lægge mellem plankerne på skibet, så det holder helt tæt, når det kommer i vandet. Eleverne fik hver deres stykke sitråd med hjem, og de så hvor på Gislingebåden sitråden bruges.

Reblæggerne arbejdede på Tunet sammen med Bjarni Sørensen, Mette Jehrbo og Carsten Hvid. De tog bast op af vandet i havnen. Basten har ligget i vandet hele sommeren for at den lim, som holder bastlagene sammen har kunnet rådne. Når limen er rådnet kan man skille bastlagene ad og bruge dem til tovværk. Eleverne prøvede selv at lægge hver deres stykke tovværk, som de fik med sig hjem.

På fredag skal eleverne igen arbejde som reblæggere og vævere, så alle elever får prøvet begge dele. Eleverne skal bruge dagen til deres arbejde i faget Håndværk og design #Gislinge. I løbet af seks undervisningsgange på Vikingeskibsmuseet og Boserup Skov skal de få indblik i de forskellige ressourcer, materialer og teknikker, der ligger til grund for byggeriet af et vikingeskib. Efterfølgende skal eleverne selv arbejde med at designe deres egne produkter med udgangspunkt i vikingetidens materialer, teknikker og ressourcer.     

» <link https: www.facebook.com external-link-new-window external link in new>Følg Gislinge projektet på Facebook...

» <link https: instagram.com vikingshipmuseum external-link-new-window external link in new>Følg Gislinge projektet på Instagram...


Oprettet af Marie Broen