PR-medarbejderen

Havhingsten har en moderne skjald - en PR-medarbejder - med om bord. Han skal, ligesom i vikingetiden, fortælle spændende historier. Men hvor skjaldens historier altid handlede om de mægtige mænd, og ofte blev fortalt til gæster i kongens hal, fortæller Havhingstens PR-medarbejder historier om skibet, sejladsen og besætningen, til pressefolk og her på hjemmesiden.

PR-medarbejderens vigtigste opgave er, at fortælle om Havhingsten til medierne. Derfor har han skabt kontakt til journalister, pressefolk og fotografer i Danmark og i udlandet, især Skotland, Irland og England.

Når han skriver en historie om skibet eller besætningen til Havhingstens hjemmeside, læses den måske kun af 100 mennesker, men så snart en avis eller tv-station bringer historien, kan tusinde, titusinde - ja måske nogle gange millioner af mennesker - få mulighed for, at læse om Havhingsten.

Under sejladsen skriver han små historier om oplevelserne om bord; hvordan sejladsen går, hvordan vejret påvirker sejladsen og stemningen om bor. Han beskriver også hvad besætningen oplever og hvordan skibet bliver modtaget i de havne, hvor det lægger til. Historierne sendes hjem og lægges ind på hjemmesiden, så alle, både publikum, pressefolk og pårørende, kan følge sejladsen og se hvad der sker dag for dag.

Historiernes indhold

Som for skjalden i vikingetiden, gælder det også for PR-medarbejderen på Havhingsten at: Jo flere publikummer der hører om helten i deres kvad, jo bedre. I dag er der bare flere helte at fortælle om.

PR-medarbejderen på Havhingsten inddeler sine historier i to:

1. Historien om projektet.

2. Historien om mennesket

Fortællingen om projektet handler om skibets historie; hvordan det rekonstruerede skib blev bygget, og hvorfor det sejler fra Roskilde til Dublin. Sejladsen hovedformål er at teste skibet i de farvande, det originale skib, Skuldelev 2, sejlede i for 1000 år siden. At man forsker, imens skibet sejler, er noget helt nyt, noget ikke mange har prøvet før og derfor er det en del af PR-medarbejderens opgave, at være med til, at formulere de spørgsmål som rejser sig undervejs.

Historien om mennesket er først og fremmest historien om besætningen; de 60 – 65 spændende og forskellige personer om bord. Skipperen, hovmesteren, sygeplejersken, bådebyggeren, men også de almindelige gaster, der har meldt sig frivilligt til projektet. Besætningen er drevet af eventyrlyst, mod, nysgerrighed samt lysten til fællesskab og mange af de små historier, som lægges ind på hjemmesiden, imens skibet sejler, handler netop om de enkelte gaster og deres oplevelser om bord.

Fakta: PR-medarbejderen har også arbejdsopgaver der ikke handler om historiefortælling. Opstår der en krisesituation på skibet, er det PR-medarbejderens opgave, at råde både skipper og besætning om samarbejdet med pressen. Det er vigtigt at pressen får hurtige og korrekte oplysninger, men endnu vigtigere, at eventuelle pårørende får besked først.

Hvorfor?

I vikingetiden var skjaldens arbejde vigtigt, fordi han sikrede, at folk i eftertiden kendte kongens historie; hans farefulde bedrifter og heltemodige kampe. I dag er PR-medarbejderen vigtig, fordi Vikingeskibsmuseet ønsker, at formidle historien om projektet til så mange så muligt. Men også fordi historierne fra Havhingsten kan være med til, at åbne vores øjne for vores fælles fortid og vise, at vores egen kultur og historie er utrolig spændende og dramatisk.