Nonnebakken

At beliggenheden for Odense var strategisk vigtig for kongemagten understreges af, at Harald Blåtand lagde en af sine ringborge netop her. Nonnebakken kaldes den. Odense er siden vokset hen over det meste af det tidligere borgområde, så konturerne af den dårligt kan anes i det moderne bybillede. Derfor har de arkæologiske udgravninger af stedet også haft vanskelige kår, og en stor del af den eksisterende viden om Nonnebakken må betragtes som usikker.

Ringborgen

Traditionelt er borgen dateret som de øvrige ringborge til ca. år 980 – baseret på et fund af en sølvskat med blandt andet en tysk mønt fra år 945-980. Nyere undersøgelser har imidlertid rykket ved dateringen, da det viste sig at vikingetidsborgen var blevet anlagt oven på et endnu tidligere anlæg, som var ca. 200 år ældre. Borgen ligger lige syd for det historiske centrum og tæt på det sted, hvor Odense Å og Lindved Å løber sammen.

I vikingetiden havde åerne større vandføring end i dag, og det var muligt at sejle hele vejen op til borgen. Med en indre diameter på ca. 120 m og en ydre på ca. 150 m har Nonnebakken i Odense været den mindste af de kendte ringborge. Der har været plads til ca. 1000 mand på borgen – flere af dem er senere fundet i deres sidste hvilested i gravene uden for voldene. En beskeden del af volden kan stadig ses langs med vejen Nonnebakken overfor parken Munke Mose. Legepladsen ligger der, hvor vikingerne må have trukket deres skibe op fra åen. Et skilt på hjørnet af Hunderupvej og Nonnebakken fortæller om borgens historie. 

Andre spændende steder fra Vikingetiden i nærheden

Midt i Odense ligger Møntergården, som er en del af Odense Bys Museer. I udstillingerne Fyn – midt i verden og Byens liv får man et indblik i Fyns og Odenses historie.

► Læs mere om Møntergården her

Første gang byen nævnes i de skriftlige kilder er i et tysk brev fra 988. Her udpeges Odense som bispesæde sammen med Slesvig, Ribe og Århus, og fritages dermed for skat. Brevet understreger byens betydning på dette tidlige tidspunkt.

Læs mere om Odense her

Harald Blåtands tipoldebarn, Knud den Hellige, blev i 1086 slået ihjel foran alteret i Skt. Albani Kirke i Odense af rasende stormænd og bønder.

► Læs mere om Skt. Knuds Kirke her

I landsbyen Marslev, er der fundet både fine smykker, almindelige metalting og dele til sværd fra vikingetiden.

► Læs mere om Marslev her

Ifølge sagnet hvilede kong Knud sine trætte fødder her under flugten fra Jylland til Odense i året 1086.

► Læs mere om Skt. Knuds Sten her