Ravning Enge-broen

Ca. 14 km syd for Jelling byggede Harald Blåtand en bro over Vejle Ådal i 980. Det indgyder respekt, at den som brokonstruktion ikke blev overgået før Lillebæltsbroen stod færdig i 1935. Den var mindst 760 m lang og 5 m bred, og bestod af 280 brofag med hver fire stolper på op til 6 meter i længden – i alt knap 1800 massive egestolper tilhugget med økse. De fleste af stolperne står der endnu, godt beskyttet under den lave jordvold, men selve broen fungerede nok kun i ca. 50 år.

Broen er del af et vejnet af hulveje. Sporene kan stadig ses langs Ravningvej på vej ned til Vejle Ådal på venstre side, umiddelbart før man kommer ned til ådalen. Udover at gøre rejsen til og fra kongesædet i Jelling meget lettere for folk og fæ, så har broen muligvis også fungeret som en indtægtskilde for kongen, der kunne opkræve bropenge af de rejsende.

Strategist placeret

Militærstrategisk betød broen, at hirden kunne rykke meget hurtigt ud, hvis fjenden bankede på, og det gjorde den ofte sydfra i denne periode. Broen blev først opdaget i 1934, og udgravet ad to omgange i 1970’erne og i 1990’erne. I den gamle stationsbygning i Ravning findes der en mindre og ubemandet udstilling om broen og dens udgravning – her er en af stolperne fra broen bl.a. udstillet. Et rekonstrueret brofag ligger på et græsbelagt engareal på modsatte side af Tørskindvej, ca. 125 m fra museets hovedindgang.

Andre spændende steder fra Vikingetiden i nærheden

Et eksempel på datidens hulveje kan man se i skrænten over Fårup Sø, 2 km syd for Jelling.

► Læs mere om Fårupvej Hulveje her

Mellem højene står de to Jellingsten. Den mindste sten er rejst af kong Gorm til minde om hans kone Thyra. På den store sten fortæller kong Harald om sin herkomst, praler af sine erobringer og forkynder sin kristning af danerne.

► Læs mere om Jellingstenene her

På Randbøl Hede, står Randbølstenen på sin oprindelige placering.

► Læs mere om Stenen på Randbøl Hede her

Bækkemonumentet ligger 81 meter over havet og har derfor været et markant punkt i landskabet. Det består af en imponerende 45 m lang skibssætning, som en 10 m bred del af Hærvejen engang gik lige igennem.

► Læs mere om Bækkemonumentet her

Her ligger Hærvejsudstillingen i den tidligere rutebilstation, som giver en forståelse for Hærvejens forløb og indblik i livet langs den.

► Læs mere om Hærvejen ved Bække her